Decizia judecătorilor va fi urmărită „cu sufletul la gură” de investitorii de pe burse, pieţele de obligaţiuni şi pieţele valutare, dar şi de lideri politici din Germania, Europa şi întreaga lume, o hotărâre nefavorabilă putând conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin, potrivit The Guardian.
Dezbaterea vizează compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate şi a pactului fiscal încheiat la începutul acestui an de liderii europeni cu constituţia Germaniei.
Respingerea celor două proiecte europene de către Curte ar declanşa haosul pe pieţele financiare şi ar pune sub semnul întrebării existenţa monedei unice.
„Curtea Constituţională germană nu-şi poate permite să fie văzută ca neindependentă, dar de asemenea nu-şi poate permite să fie curtea care a dărâmat guvernul. Va trebui să încerce un cerc pătrat, cu alte cuvinte să nu dea jos guvernul şi să-şi sublinieze independenţa”, comentează pentru The Guardian Constanze Stelzenmuller, asociat senior pe probleme transatlantice la German Marhsall Fund, Berlin.
Decizia, programată pentru miercuri, este ultimul aviz necesar pentru funcţionarea Mecanismului European de Stabilitate şi pentru ratificarea pactului fiscal. O hotărâre favorabilă ar putea cuprinde însă anumite limitări, precum condiţionarea totală sau parţială a aplicării ei de modificarea constituţiei germane.
O sursă guvernamentală germană a declarat pentru The Observer că instituţia „este foarte independentă şi poate produce întotdeauna o surpriză”.
„Nimeni nu ştie ce se va întâmpla pe 12 septembrie”, spune oficialul citat.
Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arată că 54% dintre germani sunt în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curte, reflectând nemulţumirea populaţiei faţă de banii investiţi de stat în programele de finanţare externă acordate statelor de la periferia zonei euro.