Şoc pe piaţa petrolului în 2016. Cea mai puternică scădere a producţiei de la ruperea URSS
Vineri, până la ora transmiterii acestei ştiri, preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a scăzut cu 1,57%, la 48,12 dolari pe baril, prima corecţie semnificativă după stabilizarea pieţei în urma crashului burselor din august. Cotaţia WTI, de referinţă în SUA, s-a retras vineri cu 1,79%, la 45,1 dolari pe baril. Cu un an în urmă, ambele cotaţii se menţineau în jurul nivelului de 100 de dolari pe baril.
Liderii saudiţi cred că reuniunea de urgenţă cerută de celelalte ţări OPEC nu ar avea drept rezultat vreo acţiune concretă în sprijinul preţurilor barilului, potrivit Reuters, care citează surse apropiate situaţiei.
Analiştii Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de investiţii din lume, estimează că scăderea preţului petrolului se va opri într-un orizont de 6-9 luni, după ce producţia va fi scăzut suficient de mult pentru a ajunge în echilibru cu cererea.
Viziunea Goldman este confirmată şi de Agenţia Internaţională a Energiei, influenta organizaţie cu sediul la Paris, care estimează că producţia de petrol din afara ţărilor OPEC va înregistra, anul viitor, cea mai abruptă scădere din ultimii 20 de ani, preţurile puternic reduse determinând în primul rând suspendarea extracţiei din depozite de şist în SUA. Astfel, producţia de petrol din afara OPEC va coborî în 2016 cu 500.000 de barili pe zi, la 57,7 milioane barili pe zi, estimează AIE, cea mai abruptă scădere din 1992, când ruperea URSS a tras în jos producţia globală de petrol cu un milion de barili pe zi.
Deşi cererea medie de carburanţi la nivel global se va situa în acest an la cel mai ridicat nivel din 2010, stocurile record din principalele economii ale lumii, inclusiv SUA şi China, nu vor începe să scadă decât în a doua jumătate a anului viitor. De asemenea, revenirea în piaţă a Iranului, datorită acordului cu SUA şi marile puteri privind restrângerea programului nuclear şi ridicarea sancţiunilor economice, va contribui la oferta excesivă din piaţă, care deja depăşeşte semnificativ cererea.
Agenţia Internaţională a Energiei punctează, în raportul lunar publicat vineri, că strategia Arabiei Saudite de a-şi consolida cota de piaţă la nivel mondial prin reducerea preţurilor până când unii jucători sunt nevoiţi să reducă producţia pare să dea roade.
Declinul preţurilor stimulează totuşi cererea, care va înregistra în acest an o creştere de 1,7 milioane barili pe zi, la 94,4 milioane barili pe zi, stimulată în principal de achiziţiile efectuate de China, notează Agenţia Internaţională a Energiei.