UPDATE 17 sept. 10,53: Transelectrica spune că prețul e eronat, îl va republica
Azi, Traselectrica a publicat un anunț legat de prețul in piața de echilibrare de ieri, 16 octombrie, în care spune că prețul de peste 100.000 de lei a apărut dintr-o eroare a platformei pieței de echilibrare dar încă nu poate spune care a fost prețul real. Iată integral anunțul:
Anunț privind valorile estimate ale prețurilor de dezechilibru și a dezechilibrului estimat al sistemului pentru ziua de 16.09.2024
Stimați participanți,
În urma unor probleme tehnice ale platformei Pieței de Echilibrare DAMAS II, datele publice privind prețurile de dezechilibru estimate și dezechilibrul estimat al sistemului calculate automat pentru ziua de 16.09.2024 prezintă erori pe anumite intervale (ex. intervalul 16:30 – 16:45 EET).
Vom republica valorile corecte, atât în secțiunea publică a platformei DAMAS II (https://newmarkets.transelectrica.ro) cât şi pe platforma de transparență ENTSO – ETP, imediat ce problemele tehnice vor fi remediate de către furnizorul platformei informatice.
Știrea inițală
Calculul nu este unul final, datele finale privind energia activată în piața de echilibrare, poziția exactă a fiecărui participant la piață precum și costurile finale cu echilibrarea sistemului vor fi făcute publice de Transelectrica abia peste o lună, cel puțin.
Datele provizorii ale ENTSO-E, agregate tot de la operatorii de transport și sistem de pe continent, arată însă că, în această după amiază, în România, pentru aceste 15 minute, prețul energiei activate pentru echilibrarea sistemului a atins această valoare absolut fenomenală, de peste 100.000 de lei, adică peste 20.500 de euro/MWh. Asta fără să existe vreo situație excepțională în România sau în zonă, cel puțin din ce știm acum.
În plus, potrivit aceleiași surse, necesarul de energie pentru echilibrare a fost foarte mare în acest interval de timp cu acest preț gigantic: 164 MWh. Interesant este că sistemul era pe surplus în acel moment, nu pe deficit, conform datelor ENTSO-E. Așadar, acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă. Iar pentru această disponibilitate de a reduce puterea, va fi plătit cu cei 102.000 lei/MWh.
Suma va fi plătită de cel care, prin poziția sa, a dezechilibrat sistemul: fie a notificat că produce mai puțin și a produs mai mult, fie a cosumat, în final, mai puțin decât a notificat
Într-un final, sub o formă sau alta, costurile de echilibrare ale sistemului sunt suportate de client, iar în actualul sistem al prețurilor plafonate, în afara situației în care statul nu recunoaște acest cost suplimentar pentru furnizor, decontarea se va face de la bugetul de stat, în final. Amitim însă că nu sunt recunoscute costuri cu dezechilibrele decât înn limita a 5% din costul total de achiziție al furnizorului.
Din ce știm noi, este pentru prima dată când s-a ajuns la prețuri de peste 20.000 de euro/MWh în piața de echilibrare. Tot în această lună, s-a atins un nivel de preț de aproape 68.000 de lei, în seara zilei de 2 septembrie.
Consiliul Concurenței “analizează” situația
Consiliul Concurenței analizează situația din piața de echilibrare de energie electrică, ne-a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, săptămâna trecută.
“Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice. Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE)”, ne-a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
“În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.
Pe de altă parte, autoritatea de Concurență arată și că a trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării Pieței de Echilibrare.
“Pe termen scurt, considerăm că trebuie accelerate demersurile pentru calificarea unităților de producere a energiei electrice care pot participa la PE, ceea ce va echivala cu creșterea ofertei pe diferitele segmente de piață si va conduce la prețuri mai reduse pe PE. De asemenea, credem ca este nevoie de mai multă transparență, în sensul în care Operatorul PE ar trebui să publice informații relevante cu privire la tranzacțiile realizate pe PE, dar cu anonimizarea companiilor, modul în care se realizează gestionarea dezechilibrelor, selectarea energiilor de reglaj, algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru, precum și rapoarte periodice într-un spațiu dedicat, pentru a permite operatorilor sa anticipeze corect nevoile pieței”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.
“Nu în ultimul rând, o altă măsură pe termen scurt pe care am menționat-o se referă la stimularea tranzacționării continue pe piața intrazilnică, piață cuplată la nivel european și imediat anterioară PE, mai ales în condițiile în care în iunie 2024 OPCOM a lansat mecanismul licitațiilor intrazilnice (IDA).
Utilizarea judicioasă a piețelor anterioare permite ajustarea pozițiilor jucătorilor de pe piață, atenuează dezechilibrele, deci implicit reduce cantitățile de energie tranzacționate pe PE. Astfel, folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a îmbunătăți funcționarea pieței de energie, având în vedere impactul asupra tuturor ramurilor din economia națională”, a mai trasmis Cosiliul Concurenței.
Noi reguli de la ANRE pentru piața de echilibrare
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate săptămâna trecută un ordin referitor la introducerea de reguli noi privind piaţa de echilibrare de energie electrică, arăta atunci Autoritatea într-un comunicat de presă.
Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea prețurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport și de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică, sublinia instituția.
“Conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconetate toate ţările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte şi pe perioadele de funcţionare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale.
Acest concept permite OTS (Transelectrica – n.red.) optimizarea și reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale. În timpul utilizării acestui concept OTS comunică preţurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, acest fapt fiind în beneficiul tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică prin reducerea costurilor de echilibrare. De asemenea, OTS are obligatia publicării a doua zi după ziua de livrare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, preţurile ofertelor pe tipuri de rezerve, precum şi a preţurilor marginale a energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare”, arăta atunci instituția
De asemenea, “au fost modificate regulile aplicate centralelor aflate în funcţiune pentru perioada de probe prin modificarea preţului oferit acestora pentru energia electrică produsă care este corelat cu preţul pentru piaţa pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv”. Perioada de probe va fi efectuată într-un program stabilit cu OTS pentru fiecare producator în funcţie de puterea şi tensiunea de funcţionare a acestuia.
De asemenea, s-a aprobat o prevedere prin care se impune operatorilor de rețea să transmită furnizorilor informații, în timp util, privind valorile măsurate aferente consumului acestora pentru a facilita luarea de măsuri proactive în vederea echilibrării portofoliilor acestora, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025.
Această prevedere s-a adoptat în vederea ameliorării prognozelor de consum, acest fapt putând duce la reducerea costurilor cu echilibrarea și implicit a costului energiei electrice pentru clientul final, mai arată reglementatorul.
“În concluzie, măsurile adoptate de către ANRE oferă cadrul de reglementare util pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic și în final acestea pot avea un impact de reducere a prețurilor de dezechilibru plătite de părțile responsabile cu echilibrarea, respectiv de către participanții la piață și, la final, de consumatori”, concluziona instituția.
Citește și: