Şocant şi tragic: Armele nucleare au fost testate pe oameni

Economica.net
19 02. 2012

 

În timpul testelor, soldaţii americani, care juraseră să păstreze secretul bombei atomice, asistau la exploziile de test de la mică distanţă, înainte ca efectele devastatoare pentru sănătatea lor să fie înţelese, scrie tabloidul britanic  Daily Mail, în ediţia online.

În operaţiunea „Desert Rock” armata a realizat o serie de teste nucleare în Nevada, între 1951 şi 1957, expunând mii de oameni, atât militari cât şi civili, la niveluri mari de radiaţii. Soldaţii Marinei americane au fost, practic „porcii de Guineea” (cobaii, n.r.) acestor experimente, mai precizează publicaţia britanică. Din păcate, soldaţii care juraseră să păstreze secretul despre armele nucleare testate de ei, au înţeles prea târziu care erau, de fapt, efectele acestora.

În total, aproximativ 400.000 de soldaţi şi civili americani au fost clasificaţi drept „veterani ai bombei atomice”. Jumătate dintre aceşti veterani au fost supravieţuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând la Hiroshima şi Nagasaki, iar ceilalţi au fost expuşi testelor nucleare care au durat până în 1962.

Guvernul american a dorit ca aceste teste să fie ţinute secrete. Soldaţii care au asistat la teste au suferit de greaţă provocată de radiaţii şi s-au îmbolnăvit de cancer, iar majoritatea copiilor lor s-au născut cu malformaţii.

James D. Tyler a fost unul dintre soldaţii prezenţi la o testare a bombei atomice în 1957. I s-a spus să stea într-un şanţ alături de camarazii săi, să ţină capul sub braţ şi ochii închişi. Soldatul avea 18 ani atunci şi a participat, alături de 14.000 de soldaţi la operaţiunea Plumbbob, care a constat în 29 de explozii ce au eliberat 58.300 kilocurii de radioiodină (Iod iradiat)  în atmosferă, o cantitate suficientă pentru a cauza mii de cazuri de cancer tiroidian şi de leucemie.

O altă operaţiune, numită Cue, a testat modul în care clădirile, alimentele, hainele şi oamenii reacţionau la exploziile nucleare. După ce au detonat bomba, soldaţii au operaţiuni de livrare de hrană şi ajutor medical victimelor unui eventual atac cu bombă. Dispozitivul nuclear detonat de ei atunci şi-a extins efectele de o rază de peste o mie de kilometri.