SOCAR a rambursat anticipat un împrumut de 1,3 mld. USD către bănci americane cu bani de la Lukoil. Miza ar fi aprovizionarea rafinăriei Socar din Turcia cu petrol rusesc
Citi, JP Morgan și SOCAR au refuzat să comenteze rambursarea anticipată a împrumutului condus de banca americană. Lukoil și Socar au refuzat să răspundă solicitărilor de comentarii cu privire la împrumutul acordat Lukoil, care a fost relatat anterior de Reuters.
Sursele agenției de presă au declarat că nu există nicio sugestie că vreuna dintre tranzacții ar fi încălcat sancțiunile financiare impuse de SUA sau alte sancțiuni financiare împotriva companiilor care fac afaceri cu Rusia.
Cu toate acestea, sursele au declarat că răscumpărarea anticipată a permis Moscovei să reia vânzările de țiței către rafinăria Star a SOCAR din Turcia, un important cumpărător, într-un moment în care alte rafinării din întreaga lume evitau petrolul rusesc.
În momente apropiate de datele acestor tranzacții, SOCAR a reluat achizițiile de petrol rusesc la rafinăria Star, pe care le întrerupsese anul trecut. Sursele au declarat că oprirea a avut loc la cererea consorțiului bancar american, care se temea să nu cadă sub incidența sancțiunilor în urma atacului Rusiei în Ucraina.
„Rafinăria Star a fost concepută pentru a procesa petrolul rusesc, așa că atunci când băncile occidentale i-au spus să oprească rafinarea petrolului rusesc, a apărut o problemă”, a declarat una dintre cele trei surse, care a cerut să nu fie identificată, deoarece nu are voie să vorbească cu presa.
Sindicatul condus de Citi și JPMorgan împrumutase banii către rafinăria din Turcia a SOCAR în 2021 peo perioadă decinci ani, potrivit unei declarații a SOCAR Turcia de la acea vreme. Rambursarea a avut loc la sfârșitul anului trecut, cam în aceeași perioadă în care Lukoil a împrumutat SOCAR cu 1,5 miliarde de dolari ca parte a unui acord de reluare a livrărilor către Star prin intermediul diviziei de trading a Lukoil, Litasco, au declarat sursele.
Expertul în sancțiuni Viktor Winkler, fost șef al departamentului de conformitate cu sancțiunile de la Commerzbank AG din Germania, a declarat pentru Reuters că rambursarea anticipată a împrumutului către SOCAR, într-un moment în care SOCAR primea, de asemenea, fonduri rusești, ar fi trebuit să declanșeze un control din partea băncilor americane.
„Avem de-a face cu Azerbaidjanul și Turcia, care au un comerț foarte puternic cu Rusia, și petrolul, cea mai complexă industrie în ceea ce privește navigarea prin sancțiuni. Prin urmare, potențialele riscuri ascunse par foarte mari aici și ar fi bine să știm ce măsuri de protecție și de diligență au fost luate de bănci”, a declarat Winkler, care nu a fost implicat în tranzacții, dar a fost rugat de Reuters să le comenteze.
„Trebuie să verificați în primul rând dacă sancțiunile SUA și UE interzic ceea ce faceți și dacă aceste interdicții sunt aplicabile, în al doilea rând cât de mari sunt riscurile de sancțiuni chiar și în lipsa unei interdicții directe și, în al treilea rând, dacă propriile restricții interne le interzic.”
Rafinăria Star a fost construită în 2018 și poate procesa 200.000 de barili pe zi, ceea ce o face una dintre cele mai mari rafinării construite în Europa în ultimii ani.
Sub presiunea băncilor occidentale, Star a redus și apoi a suspendat achizițiile de petrol rusesc la mijlocul anului 2023. A reluat importurile în octombrie, în jurul datei la care a încheiat acordul de împrumut cu Lukoil.
Turcia a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc de când au fost impuse sancțiuni internaționale în 2022 împotriva livrărilor de petrol rusesc și Europa a încetat în mare parte să mai cumpere țiței rusec. India și China au devenit, de asemenea, mari importatori de petrol rusesc.
Amenințarea SUA că se vor aplica sancțiuni firmelor financiare care fac afaceri cu Rusia a răcit comerțul turco-rus în ultimele luni, perturbând sau încetinind unele plăți.
Ankara se opune sancțiunilor împotriva Moscovei, în ciuda faptului că a criticat invazia Rusiei în Ucraina de acum doi ani. Ea a reușit să mențină legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul pe tot parcursul conflictului.