Socar, compania petrolieră națională a Azerbaidjanului, a intrat oficial pe piața de gaze din România

Firma de trading a Socar, compania petrolieră a Azerbaidjanului, țară cu importante resurse, a intrat pe piața angro de gaze din România, obținând licența de la ANRE.
Mihai Nicuţ - sâm, 21 dec. 2024, 09:00
Socar, compania petrolieră națională a Azerbaidjanului, a intrat oficial pe piața de gaze din România

“Decizie privind confirmarea dreptului de participare la pieţele de gaze naturale din România pentru desfăşurarea activităţii de trader de gaze naturale, operatorului economic SOCAR TRADING GAS & POWER SARL”

Aceasta este una dintre deciziile adoptate de Comitetul de Reglementare al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în ultima sa ședință, care a avut loc la 20 decembrie. Decizia înseană că firma poate tranzacționa gaze naturale pe piațele angro din România.

După cum îi spune și numele, firma este controlată de Socar, compania națională de petrol și gaze a Azerbaidjanului, unul dintre marii producători de gaze din zona caspică și care deja furnizează Europei volume importante de gaze prin sistemul de conducte TANAP (din zona caspică prin Turcia) și apoi TAP (prin sudul Europei prin Grecia spre Italia). În contextul în care  livrările de gaze rusești pe conductă au scăzut ca urmare a războiului din Ucraina, Azerbaidjanul este văzut ca o sursă alternativă de gaze pentru Europa.

De altfel, Socar a avut contract bilateral de livrare de gaze cu compania românească de stat Romgaz, valabil în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, pentru un volum potențial de un miliard de metri cubi, care ar fi urmat să fie accesat la nevoie, însă cei de la Romgaz nu au cumpărat gaze azere.

De asemenea, cele două companii naționale au finalizat un studiu de fezabilitate pentru un proiect comun al unui terminal de lichefiere a gazelor naturale la țărmul Mării Caspice și a unuia de regazeificare la malul Mării Negre.

Socar este prezentă de mai mulți ani cu afaceri în România, de altfel, dar în domeniul vânzărilor de carburanți. Socara intrat pe piața românească a carburanților în 2007  și a ajuns la o reţea de 75 staţii și patru depozite, după o creștere în general organică.

Socar Petroleum Romania a înregistrat în anul 2023 o cifră de afaceri netă de 2,72 miliarde de lei, în creștere cu circa 4% față de anul precedent. Profitul companiei s-a dublat, crescând de la 6 milioane de lei net în 2022 la 12,9 milioane de lei net anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru sud-estul țării. Județele vizate
Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru sud-estul țării. Județele vizate
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, precum şi jumătatea estică a......
Restricții de trafic în București, ce artere vor fi afectate
Restricții de trafic în București, ce artere vor fi afectate
Restricții de trafic vor fi impuse sâmbătă și duminică în București, potrivit unor anunțuri venite de șa  Brigada ...
Ciolacu: Orice formă de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă e un prejudiciu la adresa memoriei noastre colective
Ciolacu: Orice formă de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă e un prejudiciu la adresa memoriei noastre ...
Orice formă de trunchiere a adevărului istoric şi de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă reprezintă ...
Al cincilea tren de metrou Alstom pentru Magistrala M5 a ajuns în România FOTO
Al cincilea tren de metrou Alstom pentru Magistrala M5 a ajuns în România FOTO
Alstom, producătotorul trenurilor de metroul pentru magistrala de Drumul Taberei, a anunțat că al cincilea tren a ajuns ...