Două treimi dintre acţionarii SocGen urmează să voteze la adunarea generală din data de 20 mai dacă sunt de acord cu majorarea bonusurilor.
Autoritatea Bancară Europeană, care este responsabilă pentru implementarea reglementărilor legate de bonusuri, propusese o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent dacă bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile să nu poată depăşi salariul fix.
Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau să fie afectaţi de noile limite.
Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, fiind acuzate că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.
‘SocGen trebuie să-şi apere privilegiile. Este lider pe piaţa derivatelor, este inima şi sufletul diviziei de investiţii. Achitarea unor bonusuri substanţiale este esenţială în această afacere’, susţine analistul Simon Maughan, de la OTAS Technologies în Londra.
Marţi la prânz, acţiunile Societe Generale se tranzacţionau la 44,37 euro, evaluând banca la 35,4 miliarde de euro.
Grupul francez concurează cu băncile mai mari din SUA şi Elveţia, inclusiv JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs Group, Credit Suisse Group AG şi UBS AG. Cele mai mari rivale europene ale SocGen sunt BNP Paribas (BNP), Barclays Plc, Deutsche Bank AG şi HSBC Holdings Plc.
În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.