Socialiştii din Republica Moldova au strâns semnăturile necesare pentru referendumul privind demiterea lui Dorin Chirtoacă

Economica.net
29 05. 2017
photo_dorin_chirtoaca_mayor_chisinau_95457500

Potrivit preşedintelui grupului de iniţiativă, Ion Ceban, liderul grupului parlamentar al Partidului Socialist, în seara zilei de 28 mai au fost colectate 65.838 de semnături, în condiţiile în care numărul minim necesar stabilit de Comisia Electorală Centrală este de 64.411 de semnături.

‘65.838 (de semnături). În 18 zile. Mai mult decât necesarul cu peste 1.400 de semnături. În scurt timp vom comunica ce şi cum facem mai departe’, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

La 11 mai, judecătoria Chişinău a înmânat listele de subscripţie şi legitimaţiile membrilor grupului de iniţiativă în vederea colectării semnăturilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului cu privire la demisia primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Conform Codului Electoral, pentru iniţierea referendumului sunt necesare semnăturile a cel puţin 10% din numărul cetăţenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

Semnăturile colectate urmează să fie prezentate Judecătoriei Chişinău, care are la dispoziţie 15 zile pentru verificarea dosarului. Ulterior, documentele vor fi expediate către Consiliul municipal Chişinău (CMC), care urmează să decidă cu votul majorităţii consilierilor (cel puţin 26 din 51) organizarea referendumului. Hotărârea CMC va fi prezentată Comisiei Electorale Centrale, care, la rându-i, va anunţa data desfăşurării referendumului local, dar şi constituirea circumscripţiei electorale.

Socialiştii au declarat anterior că referendumul local ar putea fi organizat în luna octombrie 2017.

Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost pus sub acuzare vineri şi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce cu o zi înainte fusese reţinut de procurorii anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu în dosarul construirii unor parcări cu plată în Chişinău.

Numeroşi experţi moldoveni sunt de părere că reţinerea lui Chirtoacă ar urmări scoaterea Partidului Liberal de la guvernare, în timp ce Partidul Democrat al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, – componenta centrală a actualei coaliţii de guvernământ – încearcă să formeze o nouă majoritate parlamentară.

De altfel, PL a anunţat sâmbătă că iese din guvern, iar ministrul mediului Valeriu Munteanu a anunţat că toţi cei trei miniştri liberali din executivul premierului Pavel Filip îşi vor depune cererile de demisie până luni la prânz.

Potrivit unor experţi, executivul moldovean condus de premierul Pavel Filip pregăteşte o remaniere care nu prevede alocarea vreunui portofoliu liberalilor.

În acest sens, Pavel Filip a declarat vineri că guvernul va proceda la această remaniere după reforma administraţiei publice centrale, care prevede reducerea numărului de ministere, de la 16 la 9, conform Radio Chişinău.