Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European: „Trebuie să stopăm creşterea preţurilor la energie!” Care sunt măsurile propuse

Explozia preţurilor la energie este deja o problemă generală în UE, astfel că se caută cele mai bune soluţii pentru populaţie. Socialiştii şi democraţii din PE au deja un plan de măsuri.
Ion Dobreanu - mar, 21 dec. 2021, 13:17
Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European:

Europarlamentarii caută soluții la creșterea prețurilor la energie! Socialiștii și democrații din Parlamentul European vor preţuri accesibile la energia din surse regenerabile pentru ca cetăţenii vulnerabili din statele membre să fie protejaţi, scrie ROMANIATV.NET.

Grupul S&D salută măsurile propuse de Comisia Europeană pentru eficientizarea termică a clădirilor, pentru sprijinirea inițiativelor în favoarea resurselor regenerabile și a gazelor cu emisii scăzute de carbon, precum și pentru reducerea emisiilor de metan. Reamintim că, în data de 15 decembrie, Comisia a adoptat un set de propuneri legislative pentru a „ecologiza” piața gazelor din UE și pentru o mai bună securitatea energetică în întreaga Uniune Europeană.

Comisia Europeană a aprobat harta ajutoarelor regionale pentru România pentru perioada 2022-2027

„Noul pachet energetic vine într-un moment crucial, deoarece trebuie să stopăm urgent creșterea prețurilor la energie, să revenim la un nivel anterior crizei, suportabil pentru populație și să evităm adâncirea săraciei celor vulnerabili, adaptând, în același timp, infrastructurile energetice pentru neutralitatea climatică. În acest scop, este nevoie de o gamă largă de măsuri coerente. Clădirile trebuie să fie echipate adecvat și să devină eficiente din punct de vedere energetic, pentru a păstra căldura și pentru a fi în conformitate cu tranziția energetică. Nu în ultimul rând, sunt necesare eforturi comune la nivelul UE pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a reduce explozia prețurilor la energie. Ca socialiști și democrați, în Parlamentul European ne vom asigura că dimensiunea socială este integrată corespunzător în acest pachet legislativ”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, purtătorul de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European.

Șeful Delegației Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că, în contextul actual, al exploziei prețurilor la energie și gaze, statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România, trebuie să investească rapid în energie regenerabilă pentru a asigura acces tuturor cetățenilor, în mod special categoriilor vulnerabile.

Propunerile legislative adoptate de CE reprezintă un set de măsuri pentru facilitarea introducerii gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon. De asemenea, Comisia monitorizează în această perioadă Strategia UE privind metanul, precum și angajamentele sale internaționale privind propunerile de reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic în Europa și în lanțul global de aprovizionare.

Unul dintre obiectivele principale este acela de a institui o piață a hidrogenului, de a crea un mediu propice pentru investiții și de a permite dezvoltarea unei infrastructuri dedicate energiei din surse nepoluante.

Normele pieței vor fi aplicate în două etape, înainte și după 2030, și vor acoperi în special accesul la infrastructurile de hidrogen, separarea activităților de producție și transport de hidrogen și stabilirea tarifelor.

De asemenea, va fi creată o nouă structură de guvernanță sub forma Rețelei europene a operatorilor de rețea pentru hidrogen (ENNOH) pentru a promova o infrastructură dedicată hidrogenului, coordonării transfrontaliere și construirii de rețele de interconectare, precum și pentru elaborarea normelor tehnice specifice. Acestea vor facilita accesul gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon la rețeaua de gaze existentă, prin eliminarea tarifelor pentru interconexiunile transfrontaliere și prin reducerea tarifelor la punctele de injecție.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, zilele trecute, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, desfăşurate la Bruxelles. Iohannis şi-a exprimat preocuparea faţă de nivelul ridicat al preţurilor la energie şi a evidenţiat impactul semnificativ al acestora asupra consumatorilor vulnerabili şi a mediului de afaceri, mai ales în contextul redresării economice, dar şi al sezonului rece. Şi premierul Nicolae Ciucă se află azi la Bruxelles pentru discuţii despre preţurile ridicate la energie.

31 de milioane de cetăţeni vulnerabili

„Conform celor mai recente date ale Comisiei, la nivelul UE sunt încă 31 de milioane de oameni vulnerabili în privința accesului la energie. Cifrele ar putea crește dramatic din cauza crizei prețurilor din această perioadă, criză care ar trebui să fie un semnal că este necesar să investim masiv în eficiența energetică și în surse regenerabile. Un astfel de pas va duce nu numai la reducerea emisiilor, ci și la stabilizarea prețurilor la energie, reducând dependența energetică față de țările terțe. Grupul nostru parlamentar nu are nicio îndoială cu privire la necesitatea de a îmbunătăți reziliența, securitatea și siguranța energetică în întreaga UE. Salutăm acțiunile întreprinse de Comisia Europeană, cum ar fi setul recent de instrumente pentru combaterea creșterii prețurilor la energie și propunerile legislative cheie, însă o pregătire eficientă pentru posibile șocuri reprezintă o necesitate absolută”, a declarat recent Dan Nica.

Eurodeputatul PSD consideră că eforturile comune la nivel european și național pentru ca energia regenerabilă să fie accesibilă tuturor cetățenilor ar trebui să fie prioritate zero, reamintind că românii au fost lăsați descoperiți, angajamentele din actualul PNRR arătând că până la finalul acestui an vor fi dezafectate mai multe centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă.

Raportul prezentat de Comisarul pentru energie mai arată că, până în prezent, 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar alte 4 analizează posibile calendare de eliminare.

Te-ar mai putea interesa și
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de......
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...