„Încă de la adoptarea OG nr. 6/2019 am identificat o mare oportunitate de restructurare în accesarea coroborată a prevederilor acesteia cu procedurile de redresare disponibile în piaţă. Prevedeam în primă instanţă beneficii majore pentru business-uri şi pentru mediul economic prin aplicarea coroborată a OG 6/2019 cu concordatul preventiv – o procedură preinsolvenţă – timp în care a apărut şi posibilitatea de aplicare a restructurării datoriilor bugetare în insolvenţă, cu condiţia ca ieşirea din procedură să se realizeze în prealabil. De-a lungul timpului am demonstrat că multidisciplinaritatea echipei şi buna coordonare în respectarea termenelor legale poate conduce la salvarea unora dintre cele mai mari şi reputate business-uri din România. Considerăm ca această practică ar trebui aplicată tuturor companiilor aflate în insolvenţă care îndeplinesc condiţiile legale de ieşire din procedură şi care ar putea beneficia cu şanse reale de prevederile OG6/2019, prin restructurarea datoriilor bugetare în afara planului de reorganizare”, a declarat Aurel Podariu, senior partner CITR.
Conform companiei specializate, una dintre condiţiile pentru ca societatea CFR IRLU să beneficieze de prevederile OG nr. 6/2019 presupunea să reuşească ieşirea din procedura insolvenţei până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare a obligaţiilor bugetare, lucru realizat în luna iulie.
„În acest mod s-a reuşit salvarea de la faliment a unei companii cu aproximativ 1.200 de angajaţi şi care, conform previziunilor, poate să achite în cei şapte ani de restructurare, datoriile rămase la bugetul de stat. Mai mult, prin ieşirea din insolvenţă, CFR IRLU va putea contribui lunar cu peste 3 milioane de lei la bugetul de stat, rezultaţi din taxe şi impozite. Închiderea procedurii survine ca urmare a întreprinderii tuturor demersurilor legale, respectiv achitarea de către companie a tuturor creanţelor curente în procedura de reorganizare judiciară, precum şi întocmirea şi depunerea solicitării de restructurare, împreună cu Planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent, la organele competente ale ANAF, pentru a accesa facilităţile fiscale prevăzute de Ordonanţa nr. 6/2019. Restul obligaţiilor rămase de plată vor fi achitate în afara planului de reorganizare, printr-un program de plăţi recunoscut şi aprobat cu toţi stakeholderii implicaţi”, menţionează CITR.
Prin planul de restructurare întocmit conform prevederilor legale, măsurile avute în vedere de CFR IRLU pentru următoarea perioadă se referă la o restructurare financiară care se va materializa, pentru început, prin renegocierea contractului de „Full Service”, prin selectarea unei variante optime de renegociere şi calcul al tarifelor actuale în ceea ce priveşte lucrările de revizii, reparaţii şi lucrările suplimentare efectuate pentru clienţii săi.
CFR IRLU este compania specializată în lucrări de revizii, reparaţii şi modernizări locomotive, atât pentru operatori feroviari locali, cât şi din străinătate, şi este principala responsabilă cu mentenanţa locomotivelor CFR Marfă.
CITR, companie Impetum Group, este liderul pieţei de insolvenţă din România încă din 2008. Cu o experienţă de 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi peste 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de peste 650 de milioane de euro şi distribuie anual mai mult de 300 de milioane de euro creditorilor.