Societatea de termoficare din Târgu Mureş sistează energia termică pentru cei 6.000 de abonaţi

Societatea E-Star Mureş Energy, care preluase o parte din sistemul de termoficare din Târgu Mureş, sistează, începând de miercuri, furnizarea de energie termică pentru cei 6.000 de abonaţi ai săi, acuzând Primăria că nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, iar firma a acumulat datorii la E. On Gaz
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 12:55
Societatea de termoficare din Târgu Mureş sistează energia termică pentru cei 6.000 de abonaţi

Societatea E-Star Mureş Energy, care a preluat în urmă cu aproape doi ani o parte din sistemul de termoficare din Târgu Mureş, în urma unei licitaţii, a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că furnizarea energiei termice pentru apă caldă şi încălzire se „suspendă” pe perioadă nedeterminată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În Târgu Mureş, firma are aproximativ 6.000 de abonaţi, iar anunţul vine după ce, vineri, societatea de termoficare a reziliat unilateral contractul de concesiune încheiat în octombrie 2010 cu administraţia locală, arătând că a înregistrat pierderi de peste două milioane de euro, din cauza încălcării contractului de către reprezentanţii municipalităţii.

Potrivit comunicatului, începând de miercuri, „societatea va suspenda pentru o perioadă nedeterminată furnizarea energiei termice pentru încălzire şi apă caldă în municipiul Târgu Mureş”, după ce a acumulat datorii substanţiale către E. On, în condiţiile în care Primăria nu şi-a achitat obligaţiile contractuale.

„În lunile trecute, societatea E-Star nu şi-a putut onora obligaţiile de plată către furnizorul de gaz E. On, motiv pentru care compania de gaze va închide, în cursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.), robinetele pe conductele ce deservesc cu gaz centralele termice. Pe parcursul acestui an, societatea noastră a întâmpinat dificultăţi în a-şi achita restanţele acumulate, din cauza faptului că în anul 2012 Primăria municipiului Târgu Mureş nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de concesiune: nu a plătit subvenţia la energie termică şi nu a achitat nici contravaloarea consumului total de energie termică al clădirilor aflate în subordinea Primăriei”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Primăria Târgu Mureş are o datorie totală de 3.490.985 de lei faţă de operatorul de energie termică, în timp ce consumatorii casnici au acumulat o datorie de 1.671.083 de lei. Suma pe care E-Star o datorează furnizorului de gaz se ridică la 3.927.982 de lei.

„Societatea nu a putut asigura continuitatea serviciului, deoarece furnizorul E. On nu a acceptat eşalonarea datoriilor Primăriei”, se mai arată în comunicat.

Societatea E-Star Mureş Energy anunţa, vineri, că reziliază unilateral contractul de concesiune încheiat în 2010 cu administraţia locală, din cauza „neîndeplinirii obligaţiilor asumate de către conducerea oraşului”.

Reprezentanţii E-Star Mureş Energy afirmau că municipalitatea nu a plătit în întregime şi la termen subvenţia pentru energia termică, i-a pus la dispoziţie bunurile necesare îndeplinirii activităţii, dar grevate de sarcini şi nu a asigurat zona unitară de termie, nerespectându-şi nici obligaţia conform căreia în perioada derulării contractului nicio instituţie publică nu se va debranşa de la sistemul de termoficare.

Reprezentanţii furnizorului aminteau totodată că în locul sistemului de termoficare promis de municipalitate, cu aproximativ 17.000 de consumatori arondaţi, pentru care se estima funizarea a 100.000 de gigacalorii pe an, societatea a primit în concesiune un sistem care deserveşte circa 6.000 de consumatori şi furnizează cel mult 30.000 de gigacalorii pe an.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei din Târgu Mureş afirmau că E-Star Mureş Energy nu şi-a respectat angajamentele legate de investiţii.

Ei precizau că, potrivit contractului, societatea este obligată să furnizeze încă 90 de zile energie termică către abonaţii din oraş şi susţineau că vor rezolva problema în curând.

În toamna anului 2010, firma ungară RFV Mureş Energy SA – devenită între timp E-Star Mureş Energy – a preluat, în urma unei licitaţii, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele oraşului neafectate de debranşări masive, mai exact 15 centrale termice de cartier.

Firma şi-a asumat realizarea unei investiţii de 24 de milioane de euro în sistem în cinci ani de la preluarea reţelei de termoficare.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, în planificarea sa internă pentru anul viitor, au declarat pentru Reuters......
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto), s-a declarat convinsă, marţi, în plenul Parlamentului ...
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Supermarketul online Sezamo anunță anunță că în cepând de astăzi și până pe 23 decembrie va livra brazi naturali ...
Germania acordă un nou ajutor de 65 de milioane de euro pentru infrastructura energetică a Ucrainei
Germania acordă un nou ajutor de 65 de milioane de euro pentru infrastructura energetică a Ucrainei
Germania a pus din nou la dispoziţie fonduri pentru remedierea infrastructurii energetice a Ucrainei, alocând 65 de milioane ...