Această delegare directă a serviciului de salubrizare s-a făcut în regim de „forţă majoră”, întrucât vechiul contract cu RETIM va expira pe data de 5 august, iar municipiul ar fi riscat să rămână cu trotuarele şi carosabilul necurăţate, în condiţiile în care RETIM a anunţat că nu va participa la o nouă licitaţie, la preţurile oferite de primărie, pe care le consideră prea mici.
„Licitaţia organizată recent pentru acest serviciu a eşuat. S-a prezentat un singur ofertant, care a venit cu o ofertă prin care a trebuit să fie descalificat. Primăria a oferit 98.886.498 lei pentru contractul pe patru ani, în timp ce firma a venit cu un preţ aberant, de 217.381.025 lei”, a explicat primarul Nicolae Robu.
City-managerul municipiului, Robert Kristof, a susţinut în şedinţa de vineri că termenul de 90 de zile prevăzut de lege pentru atribuirea serviciului de salubrizare prin licitaţie este unul rezonabil şi că dacă lucrurile se mişcă rapid, pot fi organizate chiar trei licitaţii.
„Ne încadrăm cu termenul, poate chiar şi pentru a treia licitaţie. Pentru staţia de sortare vom merge pe delegarea gestiunii directe către Colterm, pentru că dacă Colterm îşi modifică puţin cazanele, tot ce se produce la staţia de sortare, ei pot să şi ardă şi să valorifice energetic toate deşeurile sortate. Ar fi un venit în plus, pentru că (…) ulterior Colterm poate chiar să-şi reducă costurile de producere a agentului termic”, a afirmat Kristof.
Potrivit primarului Nicolae Robu, pentru adunarea gunoiului menajer este deja contractată firma, iar Direcţia de Sănătate Publică Timiş a emis o adresă în care se precizează că este un caz de forţă majoră, întrucât că nu fi lăsat un oraş fără servicii de curăţenie.