Societe Generale a anunţat achitarea integrală a împrumutului luat de la Banca Centrală Europeană
Banca nu a specificat valoarea creditului dar a precizat că eforturile de creştere a activelor sigure i-au permis achitarea integrală a banilor luaţi de la Banca Centrală Europeană. Creditele BCE încep să devină scadente la sfârşitul acestui an.
Ştirea este una importantă pentru Societe Generale. Deşi banca a reuşit să atenueze temerile privind situaţia sa financiară prin vânzarea unor active şi prin majorarea capitalului, încă trebuie să demonstreze că-şi poate majora profitabilitatea, într-o economie fragilă. La fel ca în cazul majorităţii băncilor europene, redresarea lentă a economiei şi costurile legale au afectat profitul Societe Generale.
Decizia Societe Generale de a achita în avans împrumuturile de la BCE indică o redresare a sistemului bancar european. Câteva instituţii de creditare din Europa au anunţat recent emiterea de noi acţiuni şi accelerarea vânzărilor activelor mai puţin importante, pentru a-şi întări situaţia financiară.
Luna trecută, banca italiană Intesa Sanpaolo SpA a anunţat achitarea integrală a împrumutului de 36 miliarde de euro (49 miliarde de dolari) luat de la Banca Centrală Europeană. Intesa, a doua bancă după active, a plătit aproximativ 15 miliarde de euro până în noiembrie. De atunci, banca a achitat restul de 21 miliarde de euro, susţin sursele. Creditele BCE încep să devină scadente la sfârşitul acestui an.
Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.
Băncile din zona euro au achitat până acum peste 500 miliarde de euro (3,49 miliarde de dolari) din împrumuturile acordate de BCE.
Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală şi nu pentru subvenţionarea bilanţurilor băncilor.
SocGen a propus dividende de un euro pe acţiune pentru 2013. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10% în decembrie, de la 9,9% în septembrie.
Marţi, acţiunile băncii au urcat cu 0,8%, la 44,27 euro, la bursa de la Paris, în ultimele 12 luni titlurile SocGen înregistrând un avans de 40%.
Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.