Societe Generale ar putea renunţa la divizia de gestionare a activelor Lyxor
Potrivit surselor, Societe Generale analizează inclusiv o vânzare sau o fuziune a acestei divizii, pe fondul competiţiei intense din industria de gestionare a activelor. Sursele au subliniat că nu a fost luată încă o decizie definitivă, fiind posibil ca Societe Generale să păstreze divizia Lyxor.
În ultima perioadă directorul general de la Societe Generale, Frederic Oudea, a redus costurile şi a vândut o parte din active, a treia mare bancă franceză încercând să îşi consolideze poziţia financiară după ce în luna ianuarie a lansat un avertisment suprinzător cu privire la profit. Sursele susţin că Societe Generale analizează de asemenea vânzarea operaţiunilor de private banking din Marea Britanie şi a operaţiunilor de leasing de echipamente din ţările nordice. Anul trecut, Societe Generale şi-a vândut divizia de private banking din Belgia către ABN Amro Group NV.
Fenomenul de consolidare a industriei de gestionare a activelor s-a accelerat pe fondul intensificării competiţiei din partea unor mari jucători precum BlackRock Inc. şi Vanguard Group, care pune presiuni asupra firmelor să devină mai mari sau să iasă de pe această piaţă. De exemplu, băncile Deutsche Bank AG şi UBS Group AG au purtat discuţii cu privire la combinarea operaţiunilor de gestionare a activelor, o tranzacţie care ar crea un gigant european, însă discuţiile au eşuat după ce companiile nu au căzut de acord asupra controlului noii entităţi.
La finele lunii iunie Lyxor gestiona active în valoare de aproximativ 151 miliarde euro, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de fonduri deschise de investiţii de tip ETF în Europa.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD – Groupe Societe Generale este cea de-a treia bancă după totalul activelor.