În prezent, Societe Generale este singura mare bancă europeană la care o singură persoană deţine ambele funcţii de preşedinte şi director general, Frederic Oudea, cel care în trecut a salutat această structură drept cea mai bună opţiune pentru o bancă în perioade de criză.
În schimb, o directivă europeană care a intrat în aplicare la 1 ianuarie 2014 subliniază că un cumul al celor două funcţii în cazul instituţiilor de credit nu mai poate fi posibil decât în situaţii excepţionale şi numai cu acordul organismului naţional de reglementare. Autoritatea de control prudenţial (ACPR), instituţie care depinde de Banca centrală a Franţei, a informat miercuri că va examina cererile instituţiilor care doresc o derogare de la principiul disocierii funcţiilor de preşedinte şi director general, pe baza mai multor criterii printre care mărimea instituţiei, expunerea internaţională şi acţionariatul.
‘Suntem în contact cu ACPR pentru a examina modalităţile şi orarul aplicării directivei europene’, a declarat un purtător de cuvânt de la Societe Generale. ‘Orice eventuală modificare a guvernanţei grupului va fi luată în considerare în mod ordonat şi va respecta cele mai bune practici de guvernanţă corporatistă’, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Potrivit unor surse din mediul bancar este puţin probabil ca Societe Generale să obţină o derogare de la principiul disocierii funcţiilor de preşedinte şi director general având în vedere că este considerată o bancă de importanţă sistemică şi că are active în valoare de 1.250 miliarde de euro.
Numit director general la Societe Generale în luna mai 2008, Frederic Oudea ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie din luna mai 2009.
Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.