Socol: Dorim crearea unei agenţii de atragere a investiţiilor

Economica.net
17 09. 2013
socol_4fc1a610e4_39105800

„Până la crearea acelei agenţii care va fi compatibilă ca organizare şi ca structură, ca scop cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, Polonia, Slovacia, în toate ţările din clusterul nostru, iniţiem deja demersuri pentru parteneriate strategice cu firmele care investesc în România”, a precizat Socol.

Înregistrarea video a interviului poate fi accesată pe noua pagină de internet a AGERPRES.

AGERPRES: În curând vor începe dezbaterile asupra proiectului de buget pe anul viitor. Care este creşterea economică prevăzută pentru 2014, care este ţinta de inflaţie, deficitul pe care va fi construit?

Cristian Socol: Încă nu s-a definit creşterea economică pe care se va merge anul viitor, nu avem decât prognoze, estimări pentru ceea ce se va întâmpla anul acesta, pentru că anul acesta s-a pornit cu 1,6% din PIB în proiecţia de buget, o proiecţie prudentă, comparativ cu anii anteriori, când se pornea cu ritmuri de creştere economică mari şi ajungeam la rate de creştere reale mult mai mici, ceea ce însemna un minus şi pe estimările bugetare. Adică programarea bugetară era în suferinţă din acest punct de vedere. Anul viitor, vom merge pe o ţintă de deficit bugetar de 2% din PIB. Probabil, creşterea economică va fi prognozată undeva cu 0,3-0,5 puncte procentuale peste cea de anul acesta, mizând pe o continuare a creşterii contribuţiei exporturilor, pe o revenire graduală a consumului şi a investiţiilor publice, iar pe partea de formare a PIB-ului să estimăm o creştere economică mai mare, în condiţiile în care producţia industrială îşi va continua ritmul de creştere. Mizăm şi pe un an agricol bun, dar şi pe un efect de multiplicare mai mare a investiţiilor publice.

AGERPRES: Înţeleg că scenariul de bază al bugetului pe 2014 include indexarea pensiilor cu 4%. Dar salariile bugetarilor? Rămân îngheţate?

Cristian Socol: Decizia cu privire la salariile bugetarilor nu a fost încă luată, depinde de condiţiile macroeconomice în care se va încheia anul 2013. Cu siguranţă că pensiile vor fi indexate conform legii, cu inflaţia de pe anul acesta. La bugetari, deocamdată nu s-a stabilit, depinde şi de efectele legii salarizării unitare, pentru că se intenţionează – şi e trecut în scrisoarea de intenţie (către FMI – n.r.) – implementarea legii salarizării unitare. Prin desfiinţarea posturilor vacante din sistemul bugetar, foarte probabil că va exista o creştere de salariu la nivelul bugetarilor şi, în funcţie de condiţiile macroeconomice, probabil că procentul va fi unul rezonabil.

AGERPRES: Am văzut mesaje transmise de ambasadele Germaniei, SUA la Bucureşti că birocraţia le creează probleme investitorilor din aceste state. Ce măsuri concrete ia Guvernul pentru a veni în sprijinul investitorilor străini?

Cristian Socol: Dorim crearea unei agenţii de atragere a investiţiilor – nu numai investiţii străine, ci şi investiţii române, autohtone -, pentru că nu trebuie să facem tratament discriminatoriu între investiţiile străine şi investiţiile româneşti. Până la crearea acelei agenţii care va fi compatibilă ca organizare şi ca structură, ca scop cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, Polonia, Slovacia, în toate ţările din clusterul nostru, iniţiem deja demersuri pentru parteneriate strategice cu firmele care investesc în România. Dorim o modificare de paradigmă, în sensul că birocraţia o putem reduce şi prin păstrarea unui contact permanent cu aceste firme. În cadrul acestei agenţii, fiecare manager de proiect va avea un anumit sector, dintre sectoarele pe care le definim strategice, şi se va ocupa de investitorii din acel sector, astfel încât să trecem peste ceea ce corect se definea ca fiind proceduri birocratice şi care măresc costurile de tranzacţii ale firmelor.

În al doilea rând, încă din noiembrie, Registrul Comerţului a creat aşa-numite taxe unice, adică a comasat anumite taxe pe care investitorii trebuiau să le plătească la crearea unei firme. Suntem în dezbateri cu Registrul Comerţului pe propunerea de a se implementa crearea unei firme în 24 de ore, cu anumite condiţii de validitate a actelor, de corectitudine a informaţiilor transmise către Registrul Comerţului. Acest lucru e posibil în multe alte ţări din Uniunea Europeană, ca o firmă pe anumite domenii să se creeze în 24 de ore. Pe de altă parte, pentru a reduce din birocraţia necesară funcţionării unei firme, ne gândim la încurajarea start-up-urilor. Dorim şi crearea unui departament de încurajare a start-up-urilor şi care să aibă finanţare prioritară din fonduri UE şi să fie inclusă ca o axă prioritară de finanţare doar pe start-up-uri. De ce? Pentru că ne foloseşte foarte mult şi la reducerea sustenabilă a şomajului în rândul tinerilor, învăţându-i pe tineri să facă afaceri. Dacă vă uitaţi, cele mai dinamice firme dintr-o economie sunt, de fapt, start-up-urile, care presupun inovare, cercetare, dezvoltare.

AGERPRES: S-a discutat mult despre necesitatea ca misiunile diplomatice ale României să contribuie mai mult la consolidarea relaţiilor economice. Ce ar trebui să facă, în mod concret, ambasadele în acest sens?

Cristian Socol: Primul-ministru dovedeşte că are o orientare pro-business. Dacă luăm în considerare şi Turcia şi SUA, deja primul-ministru a efectuat vizite în ţări care cumulează peste 50% din PIB-ul mondial şi peste 55% din ţările sursă de investiţii străine. Pornind de la această ancoră, că merge eşalonul I – a mers primul-ministru, a redeschis relaţiile comerciale şi a impulsionat diplomaţia economică, acum trebuie să vină nivelul II să concretizeze aceste acţiuni. Cum? Foarte simplu – prin întâlniri cu companii care îşi manifestă interesul de a investi în România prin ajutorarea firmelor care vin din România şi vor să exporte în străinătate sau vor să importe din străinătate în stabilirea de contacte cu firmele din ţara respectivă, mai multe târguri, mai multe expoziţii, reforma birourilor comerciale, de promovare a României în străinătate.

Pe de altă parte, informarea continuă a eventualilor investitori străini cu privire la progresele macro-economice din România, la sectoarele pe care România le defineşte ca fiind strategice, avantajele, oportunităţile pe care noi le avem pe acele sectoare, o informare continuă cu privire la schemele de ajutor de stat pe care România le oferă marilor investitori. Avem aceste scheme de ajutor de stat. Numai anul acesta sunt prevăzute 170 de milioane de euro scheme de ajutor de stat pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă pentru firme mari şi IMM-uri, plus schema de ajutor de stat pe IT, de o sută de milioane de euro, pentru că unul din sectoarele strategice este tocmai acesta – IT, comunicaţii. Avem pe industria auto un cluster competitiv foarte important. Agricultură. Sunt sectoare care sunt definite în plan naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă.