Craiovenii de la Softronic fac fabrică de locomotive în Ungaria
Compania românească Softronic va avea o participaţie de 51% din acest proiect, în timp ce LAC Holding va avea 41%. Cele două companii caută un teren pentru construcţia unei fabrici în Ungaria, a cărei construcţie este de aşteptat să fie finalizată la sfârşitul lui 2015 şi va produce primul motor în 2016, a declarat Ionel Ghiţă, CEO Softronic, citat de Budapest Business Journal.
Cele două companii se aşteaptă la o cerere semnificativă pentru locomotive de bună calitate, la preţuri bune în special în Europa de Est şi Nordul Africii, spune László Horváth, CEO LAC Holding.
Preţul locomotivei produse va fi cuprins între 2,5 şi trei milioane de euro. Pentru început, LAC Holding va asambla părţile furnizate de Softronic, iar pe viitor acestea vor fi produse în totalitate în Ungaria. Companiile estimează că vor vinde 2-3 produse în primul an, în 2016.
Compania Softronic din Craiova a produs prima ramă electrică din România, cu podea joasă şi tracţiune asincronă produsă de industria românească de profil, poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 km pe oră, respectiv 200 km pe oră. Este vorba despre trenul Hyperion, care circulă acum între Bucureşti şi Craiova.
Compania Softronic este deţinută de patru persoane fizice – Ionel Ghiţă (30% din capital), Ion Gârniţă (26%), Augustin Popescu (26%) şi Oana-Adriana Miulescu (16%).
Fabrica din Craiova a companiei este amplasată pe fosta platformă industrială a fabricii Electroputere. Majoritatea echipei a lucrat de altfel şi la Electroputere. Compania craioveană este şi constructoarea primei locomotive româneşti produse după Revoluţie.
Primul tren electric de mare viteză produs la Craiova, autorizat de AFER pentru exploatare
Singurele locomotive româneşti, făcute de o echipă de cercetători. Le vând nemţilor