Solidaritatea Sanitară: sistemul de sănătate este afectat de migraţia specialiştilor

Economica.net
22 09. 2018
scandal_in_sistemul_de_sanatate_sa_intelegem_ca_medicii_si_asistentele_care_nu_lucreaza_in_spital_sunt_invitati_sa_plece_134416_1_46305200

În acest fel, pot fi contracarate efectele migraţiei asupra ţărilor sursă, trecând această temă pe agenda acţiunilor publice din perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, susţin sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

„Este de domeniul evidenţei faptul că migraţia masivă combinată cu principiul subsidiarităţii sistemelor de asigurare socială are un impact dramatic asupra ţărilor de plecare. În condiţiile în care cei care migrează pentru muncă sunt în marea majoritate a cazurilor cetăţeni la vârstă activă, odată cu plecarea forţei de muncă România pierde contribuţiile pe care aceşti cetăţeni le-ar fi făcut la sistemele sociale (în special la cel de sănătate). Fenomenul afectează toate ţările sursă pentru migraţie din Uniunea Europeană, sistemele sociale din aceste state riscă să devină nesustenabile din cauza migraţiei. Cu alte cuvinte, sporul de sustenabilitate pentru sistemele sociale din ţările de destinaţie pe care-l aduc migranţii devine un cost cu un impact major în ţările de plecare ale acestora. Libertatea de care se bucură cetăţenii şi oportunităţile de care profită ţările de destinaţie aduc cu acestea un cost imens pentru cetăţenii ţărilor de plecare”, se menţionează în comunicatul citat.

Conform reprezentanţilor sindicali, în condiţiile în care rezultatele studiului „Impactul migraţiei asupra salariaţilor din sănătate”, dat publicităţii recent, au indicat condiţiile de muncă drept principala cauză în determinarea migraţiei salariaţilor din sănătate, „este evident că România se află într-un cerc vicios”.

„Sistemul de sănătate din România este, deja, afectat de migraţia specialiştilor din sănătate prin reducerea posibilităţii de-a acorda îngrijiri medicale specializate şi de calitate. Migraţia unui număr mare de cetăţeni reduce continuu resursele financiare necesare pentru sănătate, lipsind Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de o parte semnificativă a contribuţiilor. Scăderea capacităţii financiare a FNUASS determină la rându-i alterarea continuă a condiţiilor de muncă din sănătate. Alterarea continuă a condiţiilor de muncă determină migraţia specialiştilor din sănătate”, subliniază membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară’.

În viziunea acestora, principala ieşire din acest cerc vicios o constituie revizuirea principiului subsidiarităţii, cel puţin în privinţa sistemului de asigurări sociale de sănătate, iar pentru transpunerea în practică a acestei aceştia menţionează că pune la dispoziţia Guvernului României expertiza necesară atât în acest domeniu specific, cât şi în materia soluţiilor de compensare.

Subsidiaritatea este un principiu de funcţionare a Uniunii Europene, ce ajută la aplicarea cât mai eficientă a autonomiei locale. În acest fel, deciziile pot fi luate de către către autorităţile locale, autorităţile centrale acţionând doar atunci când intervenţia lor este mult mai eficientă.