Producătorii și procesatorii din industria alimentară au încă probleme mari cu stocurile, în timp ce pe rafturile magazinelor se află marfă din spațiu intracomunitar, anunță ministrul Agriculturii, Adrian Oroș. Acesta crede că cea mai bună soluția este ca toți consumatorii să cumpere produse locale, chiar dacă acest lucru ar însemna să se aprovizioneze din mai multe magazine.
“Produsele românești nu se vând, iar magazinele sunt invadate din marfurile din altă parte. Nu se poate interzice prin lege acest comert intracomunitar și atunci putem face un lucru simplu cu efect în câteva luni. Fiecare dintre noi trebuie să caute și să cumpere doar produse românești. Dacă nu sunt în magazinul X să mergem în magazinul Y și vă asigur că în câteva luni toate magazinele vor avea pe rafturi produse românești. Astfel vom răsplăti viața aspră a fermierilor, vom contruibui la susținerea agriculturii din România. Iar dacă cumpărăm un produs local cu 5 lei, cel puțin 1-2 lei se vor întoarce la noi prin pensii, în sistemul de educație sau sănătate. Astfel, în câteva luni niciun producător nu o sa mai aibă marfă pe stoc”, a declarat Oros.
Dacă la începutul pandemiei Covid-19 magazinele alimentare au fost luate cu asalt, iar producătorii au lucrat la foc continuu pentru a satisface a cerere crecută artificial peste noapte, acum jucătorii din această industrie se confruntă cu problema gestionării stocurilor. Ministerul Agriculturii anunță că România nu are probleme cu aprovizionarea cu alimente de bază, ci dimpotriva. „Mulți producători și procesatori au stocuri foarte mari. S-a schimbat comportamentul de cumpărare, s-a închis HORECA și mulți aveau producția orientată către acest segment.La lactate și produse din lapte există stocuri foarte mari, iar procesatorii au început să plătească laptele materie primă cu foarte puțin. La carnea de pui, legume, carnea de vită sunt la fel stocuri foarte mari”, anunța ministrul Agriculturii, Adrian Oros, săptămâna trecută.