Soluţia pentru a avea cât mai puţine cazuri „Delphi” în viitor: firmele mari investesc deja în “producţia” de viitori angajaţi

Economica.net
07 02. 2018
scoala_profesionala_41039700

Zilele trecute au consemnat o premieră tristă în România. Un mare jucător din industria componentelor auto, una dintre cele mai dinamice din România, în care jucători globali angajează zeci de mii de oameni în fabricile din România, a anunţat că se vede nevoit să închidă o fabrică.  Fabrica Delphi Packard din oraşul Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, în care lucrează aproape 700 de persoane, se închide la sfârşitul lunii martie din cauza lipsei de personal.

„În urma întâlnirii avute în data de 19 ianuarie cu reprezentanţii sindicatului, echipa de management Aptiv Electrical Distribution Systems Romania a comunicat faptul că fabrica din Moldova Nouă nu mai poate să susţină un proiect complet din cauza constrângerilor cauzate de forţa de muncă limitată disponibilă în regiune. Pentru a desfăşura un proiect complet specific tipului nostru de industrie, bazat în principal pe forţa de muncă, e nevoie de un număr mai mare de angajaţi decât am reuşit să atragem din regiune. Am fost astfel nevoiţi să luăm decizia de a ne ajusta operaţiunile din România”, a anunţat Delphi Packard.Potrivit reprezentanţilor companiei, activitatea de producţie în Moldova Nouă va fi încetată la sfârşitul lunii martie, astfel că cei 698 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă.

Criza de forţă de muncă nu este o noutate, deşi, în acest caz putem bănui că unul dintre motivele pentru care angajatorul nu a găsit forţă de muncă ar putea fi şi salariul, care nu este foarte atractiv în majoritatea fabricilor din sectorul de automotive. Am solicitat explicaţii suplimentare celor de la Delphi, dar nu ne-au fost oferite.

În ultimul timp, tot mai multe companii mari din România se preocupă de viitorul business-ului lor aici şi, ca să nu ajungă în situaţia celor de la Delphi, s-au implicat în formarea profesională a tinerilor din zonele în care activează.

Ultimul exemplu este cel al producătorului de anvelope Pirelli. Compania a anunţat că va finanţa o a doua clasă de învăţământ dual la Colegiul Terhnic Metalurgic din Slatina, în care vor fi pregătiţi electronişti şi mecanici pentru aparate şi echipamente industriale. Tinerii şcoliţi în sistemul de învăţământ dual vor beneficia de pregătire practică gratuită în cadrul fabricii de la Slatina şi vor primi o bursă lunară de 400 de lei, jumătate din partea companiei, jumătate din partea statului, pe durata acestor cursuri.

Tot la Slatina, Alro, care are combinat de aluminiu în oraş,  a anunţat mai demult  că a deschis, în colaborare cu Colegiul Tehnic Metalurgic din Slatina și cu sprijinul Primăriei din Slatina prima clasă de învățământ profesional dual din județul Olt.

“Alro are parteneriate cu unități de învățământ liceal, postliceal și universitar (Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Craiova etc.) pentru facilitarea stagiilor de practică a elevilor și studenților, realizarea de lucrări de sfârșit de an, licență, masterat, doctorat, sau pe diverse teme de cercetare în domeniu sau pentru organizarea unor clase de pregătire practică prin școala profesională, în meserii de interes pentru Alro”, a anunţat atunci compania.

Lipsa oamenilor este o problemă şi în sectorul energetic. “Lipsa resursei umane este printre cele mai mari trei problem din sectorul energetic, pentru că media de vârstă este foarte ridicată,, iar din urmă nu vin noi energeticieni”, a declarant recent, într-o discuţie cu redactorul ECONOMICA.NET, Cristian Buşu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrica, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie din România.

“Ceea ce vrem să facem este să finanțăm clasele de energeticieni, cu atât mai mult cu cât acoperim 20 de județe, iar infrastructura a existat cel puțin în reședințele de județ, unde erau licee energetice. Vrem să oferim burse prin care să facă practică de unu – doi ani la stațiile Electrica, iar apoi să se angajeze în companie, pe o perioadă minimă de circa doi ani și să își facă o carieră la Electrica”, a spus Buşu.

În 2016, Airbus Helicopters a demarat un parteneriat cu Colegiul Transilvania din Braşov prin care a fost înfiinţată o clasă de tehnicieni, de 28 de elevi. Un an mai târziu, numărul lor s-a dublat,

Cei 56 de elevi care urmează aceste cursuri vor obține, la finalul a patru ani de studii, diplome de tehnicieni aparate de bord și tehnicieni structură.
Parteneriatul dintre Airbus Helicopters și Colegiul Tehnic „Transilvania” are loc în contextul investiției Airbus Helicopters în noua fabrică de la Ghimbav unde va fi produs elicopterul Super Puma H215.

Chiar din 2014, doi mari angajatori din România, tot din sectorul auto, Daimler şi Continental, au anunţat că  dezvoltă noi şcoli profesionale în regiuni precum Sibiu sau Alba, pentru a pregăti viitorii angajaţi. Star Transmission, divizie a Daimler, în Sibiu şi Alba, iar Continental la Carei şi Timişoara. Motivul este simplu: piaţa locală a forţei de muncă nu oferă suficienţi absolvenţi pentru nevoile lor.

Iar implicarea companiilor în procesul educaţional nu se opreşte la nivel mediu de educaţie. Porsche Engineering Romania a anunţat, la jumătatea anului trecut, că a semnat un parteneriat pe termen lung cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru un program de masterat în inginerie auto, care ar urma să fie funcţional începând cu acest an. Programul viza atât masteranzi, cât şi studenţi din ultimul an.

„Programul de masterat, în mod particular, reprezintă un mare pas înainte pentru formarea unui număr mai mare de specialişti în această industrie. Parteneriatul nostru cu universitatea aduce beneficii pentru toate părţile implicate. Studenţii au acces la expertiza specialiştilor noştri, Universitatea Tehnică îşi îmbogăţeşte oferta educaţională cu un nou program de masterat şi, nu în ultimul rând, compania noastră va putea recruta ingineri extrem de bine pregătiţi, deja familiarizaţi cu mediul nostru de lucru”, a declarat atunci Marius Mihailovici, Location Manager Porsche Engineering Romania.