Soluția unică implementată de STRABAG la stația Gherăiești, ce poate alimenta cu apă locuitorii orașului Bacău
Stația de tratare Gherăiești are o capacitate maximă de tratare de 200 litri/secundă, au precizat reprezentanții STRABAG Tehnologia Apei, unitate de afaceri a STRABAG care se concentrează pe construirea stațiilor de tratare a apelor uzate și a apei potabile.
La implementarea proiectului, stația deservea până la 10% din populația Bacăului, iar în acest moment, datorită finalizării unui alt proiect de asigurare a rezervei de apă pentru Municipiul Bacău, poate deservi, împreuna cu celelalte fronturi de captare reabilitate, până la 100% din populația Municipiului Bacăului în cazul unei avarii la Stația de tratare Barați, au menționat specialiștii companiei. Potrivit lor, scopul principal al stației de tratare de la Gherăiești este reducerea concentrației de mangan de la valori mai mari de 1 mg/l la valori mai mici de 0,05 mg/l.
Linie de tratare unică în România
„Reducerea manganului se realizează printr-o linie de tratare unică în Romania, utilizând tehnologia filtrării uscate cu material catalitic. De asemenea, în timp, pe nisipul din filtrele submersate se depune o peliculă de oxid de mangan. Această peliculă ajută la reținerea manganului, astfel stația de tratare Gherăiești are în acest moment două trepte de filtrare care reduc manganul”, au explicat experții STRABAG Tehnologia Apei.
În cadrul proiectului de la Gherăiești, din partea companiei au fost implicați 12 ingineri specializați în domeniul ingineriei de proces, precum și in domeniile de lucrări civile, mecanice, electrice, automatizări. De asemenea, în implementarea proiectului au existat și echipele de lucru. Compania Regională de Apă Bacău a semnat în decembrie 2019 cu STRABAG contractul pentru „Realizarea stației de demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare.” Valoarea contractului a fost de 33,64 milioane de lei (exclusiv TVA) și a inclus cinci luni de proiectare și 12 luni de execuție. Perioada de garanție este de 36 luni, potrivit datelor din SEAP.
Cum eliminăm toaletele din spatele curților
Întrebați cum ar putea fi accelerat procesul de introducere a rețelelor de apă potabilă și canalizare mai ales în mediul rural, specialiștii STRABAG Tehnologia Apei au enumerat următoarele măsuri:
1. Definirea clară a documentației cadru pentru obținerea finanțărilor, se fac nenumărate revizii ale studiilor de fezabilitate în vederea obținerii unei finanțări.
2. Informarea populației cu privire la importanța racordării la sistemele de apă și canalizare
3. Obligativitatea racordării la rețelele de alimentare cu apă și canalizare.
4. Reducerea costurilor de producere a apei potabile și de epurare a apelor uzate astfel încât tarifele pentru aceste servicii să fie accesibile populației rurale.
5. Dezvoltarea specialiștilor în acest domeniu.
STRABAG Tehnologia Apei este o unitate de afaceri a STRABAG care se concentrează pe construirea stațiilor de tratare a apelor uzate și a apei potabile în Europa Centrală și de Est și în țările selectate din afara Europei.
În ultimii ani, compania a implementat un număr mare de stații, toate „proiectare și execuție” în sectorul de apă și în sectorul deșeurilor menajere. A livrat în timp util și uneori chiar mai devreme contracte precum:
– Reabilitarea și modernizarea stației de tratare a apelor reziduale Iași II și fluxului de nămol (2009),
– Reabilitarea stației de tratare a apei potabile și a stației de pompare din Reșița (2011),
– Stațiile de epurare din Deva şi Hunedoara (2013),
– Extinderea și reabilitarea stației de epurare Târgoviște (2014),
– Stația de epurare din Gardabani (care deservește capitala Georgiei, Tibilisi – 2018),
– Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, județul Hunedoara (2016),
– Construirea stației de sortare și stației de tratare mecano-biologică din Malovăț, județul Mehedinți (2016).
Echipa STRABAG Tehnologia Apei este formată din specialiști în domeniul ingineriei de proces, inginerie mecanică, inginerie electrică și inginerie civilă, management de proiect și exploatare a stațiilor.