Soluţii pentru incluziunea socială a tinerilor și creșterea capacităţii de inserţie profesională a acestora pe piaţa muncii

Economica.net
23 09. 2015
p1100107_56922100

Astfel, s-au identificat mai multe soluţii privind inserţia profesională a tinerilor:Sindicatele pot selecta tineri care să fie propuşi angajatorilor şi încadrati printr-o formă de inserţie cum ar fi ucenicia, susţinută şi din fondurile europene alocate prin garanţia pentru tineri.

– Promovarea de către liderii de sindicat a uceniciei, voluntariatului, garanţiei pentru tineri în cadrul comisiilor de dialog social
educaţia pentru voluntariat să se facă încă din învăţământul primar.

– Sindicatele pot propune capitole speciale în contractele colective de muncă pe care le încheie cu angajatorii pentru dezvoltarea profesională şi socială a angajaților, în mod special a tinerilor.

– În şedinţele cu angajatorii, sindicatele trebuie să susţină aplicarea în unităţile economice a acelor forme de inserţie profesională a tinerilor, care se adaptează la specificul unităţilor respective

– Explicarea modalităților de accesare a fondurilor europene şi naţionale prin toate mijloacele de informare și promovarea măsurilor prevăzute în legislaţie, de care pot beneficia tinerii, de către autoritățile centrale și locale.

Preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţioanale Meridian, Ion Popescu, a subliniat că „dacă nu se pune accent pe resursa umană tânără, nu avem nici viitor. Pe de altă parte, sunt atâtea facilităţi şi pentru angajatori şi pentru tineri să fie încadraţi, numai că informaţia trebuie să fie dată corect, consultarea trebuie să fie făcută corect, trebuie să-l facem să înţeleagă pe tânăr, pe cel care urmează să se angajeze, pe cel care caută să-şi găsească un loc de muncă, de importanţa pe care o are.

Proiectul acesta a fost atât de important, au fost promovate interesele României nu numai la nivel naţional, ci şi la nivel european. Autorităţile trebuie să acorde foarte multă atenţie tânărului, pentru că formarea continuă este extraordinar de importantă. O propunere concretă pe care am făcut-o pentru aceste proiecte europene este ca niciun proiect să nu mai fie aprobat dacă la 100.000 de euro primiţi nu sunt zece tineri angajaţi. Trebuie urmărit tânărul care se angajează de către acela care a implementat proiectul respectiv, să vadă cum s-a integrat, cum îşi desfăşoară activitatea, dacă face progrese în domeniul respectiv, dacă se gândeşte să-şi întemeieze o familie, pentru că este extraodinar de important, cum să-şi cumpere o casă, mai ales tinerii care nu sunt ajutaţi de părinţi. Scopul final este să urmăreşti tânărul să-şi facă un viitor. Dacă nu este urmărit nu pot să am nici succes”.

La conferință au mai participat și au luat cuvântul personalități precum Alexandru Cumpănașu, Secretar General al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, Tommaso Grimaldi de la Asociația Europeană pentru Formare Profesională (EVTA),  Hendrik Meerkamp din partea Confederației Europeane a Sindicatelor Independente, Emanuela Artibani de la Confsal, Italia, şi Michaël Vanamo, Pardia, Finlanda.

Conferința Națională cu tema „Incluziunea socială a tinerilor și creșterea capacității de inserție profesională a acestora pe piața muncii” face parte dintr-o serie de evenimente majore derulate în ultimul an de CSN Meridian în vederea susținerii unei piețe inclusive a muncii pentru tineri. Au fost încheiate un număr de 20 parteneriate transnaționale, pentru consolidarea politicilor şi practicilor în ceea de priveşte promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor cu vârsta între 16-24 de ani, precum şi consolidarea capacităţii actorilor prieţei muncii din România (organizaţii sindicale şi patronale, autorităţi publice, ONG-uri) de a se implica activ în promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor, prin implementarea politicilor ce vizează ocuparea acestora.

Au fost organizate 3 schimburi de experiență, cu 45 de participanți din structurile sindicale afiliate CSN Meridian, cu implicarea activă a membrilor Comitetului Economic şi Social European (CESE), reprezentând mai multe state membre ale Uniunii Europene. Au fost organizate şapte seminarii tematice, la nivelul regiunilor de dezvoltare din România, în domeniul dezvoltării resurselor umane, inserției profesionale și incluziunii sociale, la care au luat parte 175 de participanți, din structurile sindicale afiliate CSN Meridian.

Va fi realizat un „Studiu european comparativ privind creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor pe piața muncii, din perspectiva mecanismelor politice, administrativ-instituționale și de parteneriat social”, care va fi postat pe site-ul CSN Meridian;
Confederaţia Sindicală Naţională Meridian a organizat conferința națională de ieri în calitate de Partener naţional 3, în cadrul proiectului „Pro Juvenes -Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”, POSDRU/171/6.4/S/146751, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, implementat împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice prin Departamentul pentru Dialog Social în calitate de lider de parteneriat, Partenerul 1-„AUR”– Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resursele Umane, Partenerul 2 – Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare şi Partenerul 4 – Uniunea Generală a Industriaşilor din România.