Şomajul în UE continuă să crească, peste 26 de milioane de oameni fără loc de muncă în ianuarie
Potrivit celui mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă și situația socială, situația socială și a ocupării forței de muncă în UE a rămas critică în al patrulea trimestru al anului 2012, numărul locurilor de muncă fiind în scădere la nivel global și rata șomajului în creștere, în timp ce situația financiară a gospodăriilor a rămas gravă.
CE precizează că şomajul a continuat să crească în ianuarie 2013, afectând 26,2 milioane de persoane în UE (19 milioane în zona euro), adică 10,8% din populația activă (11,9% în zona euro).
Relevant este, în acelaşi context, şi decalajul în materie de rată a șomajului între sud/periferie și nordul zonei euro, care a ajuns la valoarea fără precedent de 10 puncte procentuale în 2012.
„PIB-ul UE s-a contractat cu 0,5% în cursul celui de-al patrulea trimestru din 2012, aceasta fiind cea mai mare scădere de la începutul anului 2009. Nivelul global al ocupării forței de muncă în UE a scăzut cu 0,4% în 2012, evoluții pozitive fiind înregistrate doar în ceea ce privește munca cu fracțiune de normă. Numai în al patrulea trimestru din 2012, nivelul ocupării a scăzut cu 0,2% în comparație cu trimestrul precedent”, se mai arată într-un comunicat de marţi al CE.
„Criza socială din Europa continuă să se agraveze, iar în mai multe state membre nu se întrevede o îmbunătățire concretă. Persoanele cele mai sărace au fost adesea și cele mai grav afectate. Guvernele trebuie să investească pentru a face posibilă o creștere favorabilă incluziunii și pentru a le oferi cetățenilor o șansă reală de a avea un trai decent; pachetul recent al Comisiei de măsuri privind investițiile sociale a prezentat mai multe soluții în acest sens. Mai întâi de toate însă avem nevoie de mai multă solidaritate, atât la nivel național, cât și între statele membre. Numai împreună vom putea depăși această criză”, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, László Andor.
Datele Comisiei indică, totodată, niveluri record ale șomajului și inactivității în rândul tinerilor. Astfel, nu numai că șomajul în rândul tinerilor a atins un nou nivel record în întreaga UE (23,6% din tinerii activi erau șomeri în ianuarie 2013), dar și perioadele de șomaj au avut tendința de a deveni mai lungi pentru această categorie de populație.
„În trimestrul trei din 2012, 7,1% din tinerii activi nu aveau un loc de muncă de mai mult de un an, față de 6,3% în anul precedent. Această tendință antrenează riscul major ca tinerii să se distanțeze de piața forței de muncă și de societate în ansamblu. Numărul tot mai mare de tineri sub 25 de ani care nu lucrează și nici nu urmează studii și cursuri de formare, în prezent de aproximativ 8 milioane, este la rândul său un motiv major de îngrijorare”, precizează sursa citată.
Pentru a contribui la reducerea nivelurilor inacceptabile ale șomajului în rândul tinerilor, Comisia a prezentat, în 5 decembrie 2012, un pachet de măsuri privind încadrarea în muncă a tinerilor, care include o propunere de recomandare privind introducerea unei „garanții pentru tineret” în fiecare stat membru, pentru a se asigura că toți tinerii cu vârste de până la 25 de ani primesc oferte de angajare, de formare continuă, de ucenicie sau de stagii de bună calitate în termen de patru luni de la terminarea educației formale sau de la intrarea în șomaj.
Acelaşi buletin trimestrial analizează și efectele negative ale crizei asupra natalității. Astfel, începând din 2009, natalitatea și-a încetat creșterea și s-a stabilizat la puțin sub 1,6 copii pe femeie în UE. Vârsta medie a femeilor la nașterea copilului a continuat să crească și a atins pragul de 30 de ani. Pe de altă parte, speranța de viață a continuat să crească și a ajuns la 77,4 ani pentru bărbați și 83,1 ani pentru femei.
Consiliul European din martie 2013 a confirmat că soluționarea problemei șomajului și a consecințelor sociale ale crizei reprezintă în continuare o prioritate majoră a politicilor UE și a celor naționale. În februarie 2013, Comisia a prezentat un pachet de măsuri privind investițiile sociale care le oferă statelor membre orientări pentru o mai mare eficiență și eficacitate a politicilor sociale ca răspuns la provocările importante cu care se confruntă. În cadrul pachetului de măsuri s-a subliniat că investițiile publice în domenii precum îngrijirea copiilor, educație sau sprijinul pentru îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate trebuie menținute sau intensificate chiar și atunci când bugetele naționale sunt limitate, deoarece fără aceste investiții, multe persoane nu au posibilitatea de a participa în societate sau de a-și dezvolta potențialul economic.