Şomajul tehnic va fi cel mult 4.000 de lei brut, din care angajatorul va plăti contribuţiile şi impozitul

Cuantumul indemnizaţiei pentru şomajul tehnic nu trebuie să depăşească 75% din salariul mediu brut, respectiv cel mult 4.072 de lei, sumă din care se vor plăti contribuţiile de asigurări sociale, contribuţiile la sănătate şi impozitul, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Muncii Alin Ignat, responsabil cu coordonarea activităţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi a agenţiilor judeţene de resort, anunţă Agerpres. 
Economica.net - mar, 31 mart. 2020, 11:06
Şomajul tehnic va fi cel mult 4.000 de lei brut, din care angajatorul va plăti contribuţiile şi impozitul
„Din punct de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, vorbim de trei categorii de beneficiari. În prima categorie, care face referire la alţi profesionişti, atât în Ordonanţa Guvernului nr. 30, cât şi în Ordonanţa de Urgenţă nr. 32, care a venit cu unele modificări, se încadrează foarte multe categorii – de la persoane fizice autorizate la întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, dar şi alte tipuri de activităţi cum sunt cabinetele individuale de medicină dentară, cabinetele psihologice şi alte astfel de activităţi. Cât priveşte cuantumul indemnizaţiei pentru această categorie, vorbim despre 75% din câştigul salarial mediu brut, mai exact de o sumă de 4.072 de lei. Din această sumă, se vor plăti contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate şi impozit. Felul în care se vor plăti aceste contribuţii, termenul la care se vor plăti şi modalitatea vor fi reglementate în zilele următoare printr-un ordin comun al ministrului Muncii cu ministrul Finanţelor Publice”, a spus Ignat, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres. 

Modalitatea de plată a acestor indemnizaţii va fi în contul bancar, iar termenul de plată este 10 zile de la data primirii solicitării.

„Facem tot posibilul ca acest termen să fie unul în care doar să ne încadrăm teoretic şi să reuşim în practică să plătim mult mai repede”, a adăugat el.

Potrivit oficialului, depunerea solicitărilor se va efectua exclusiv online, iar contribuabilii pot solicita informaţii suplimentare printr-un Infoline organizat la ANPIS.

„Cât priveşte depunerea tuturor solicitărilor, aceasta se va face electronic. Există adrese de mail dedicate pentru fiecare agenţie teritorială unde se pot depune aceste solicitări. Aceste adrese sunt afişate pe site-urile agenţiilor teritoriale şi pe site-ul Agenţiei Naţionale (pentru Ocuparea Forţei de Muncă – n. r.). Dincolo de acest lucru, există un Infoline la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cu cinci numere de telefon la care cetăţenii interesaţi şi vizaţi de aceste acte normative pot suna, pot pune orice fel de întrebare şi pot primi orice fel de lămurire. Documentele se depun pentru perioada 16 – 31 martie în perioada 1 – 10 aprilie, iar pentru perioada 1 – 16 aprilie se vor depune în perioada 1 – 10 mai. Condiţiile care trebuie îndeplinite, din punct de vedere al primei categorii de care vorbeam, sunt să fi întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus în România. Pentru această categorie de indemnizaţii, documentele necesare sunt o declaraţie pe proprie răspundere şi formularul de solicitare. Pe lângă aceste lucruri, vor mai exista documente care ajută să parcurgem cu celeritate procedura, un exemplu pe care vi-l dau este extrasul de cont bancar, să fim siguri că plătim aceşti bani în contul solicitantului respectiv”, a menţionat reprezentantul Ministerului Muncii.

O altă categorie care poate beneficia de prevederile legale privind acordarea şomajului tehnic este cea care desfăşoară activitate sportivă.

„A doua categorie de persoane sunt cele care îşi desfăşoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă. Aici vorbim de sportivi, de antrenori, de arbitri şi toate persoanele care sunt prevăzute de Legea 69/2000. Cuantumul la această categorie este de 75% din banii aferenţi contraprestaţiei sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Şi aici vorbim de plata contribuţiilor aferente şi de plata impozitului. Declaraţia se depune la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în modalitate electronică, plata se face în contul bancar în maximum zece zile de la depunere. Condiţia este ca aceste contracte să fi fost suspendate ca urmare a epidemiei de coronavirus. O menţiune specială este că structura sportivă poate negocia cu persoana al cărei contract de activitate sportivă a fost suspendat şi alte forme de compensaţie pentru diminuarea contraprestaţiei financiare”, a explicat Alin Ignat.

Acesta a adăugat, totodată, că, nu în ultimul rând, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe pot solicita indemnizaţie de şomaj tehnic în aceleaşi condiţii prevăzute la categoriile prezentate anterior.

„O ultimă categorie este a persoanelor fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe. Aici vorbim de persoanele prevăzute de Legea 8/1996 – scriitori, fotografi, artişti plastici, compozitori şi alte categorii care câştigă astfel de venituri. În privinţa cuantumului indemnizaţiei, vorbim tot de indemnizaţie fixă de 75% din câştigul salarial mediu brut, din care se plătesc contribuţiile aferente şi impozitul. În cazul acestei categorii de beneficiari se depune o declaraţie pe propria răspundere, o solicitare şi un extras de cont bancar din care să rezulte contul unde se face plata, în maxim zece zile de la depunerea documentelor”, a afirmat secretarul de stat.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că şomajul tehnic nu va fi plătit de angajatori, ci Executivul va pune la dispoziţie fonduri din care se vor face plăţile către angajaţi. Aceasta a făcut un apel către angajatori să evite situaţia încheierii brutale a contractului de muncă cu angajaţii lor, cu atât mai mult cu cât există acum această posibilitate de a-şi acoperi „perioada delicată” prin care trec din fondurile guvernamentale.

Ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...