Sondaj: 3 din 4 români au cel putin o urgenţă locativă. Locuinţele vechi au un grad redus de confort şi costuri de întreţinere mai mari

Economica.net
11 09. 2018
apartament_67849578493_88973600

Mai mult de atât, 59% au mai mult de două urgenţe locative, iar una din patru gospodării se confruntă cu problema unui spaţiu insuficient şi a frigului din interior.

„Una din cinci gospodării are probleme de etanşeitate sau necesită consolidare antiseismică. Între 12% şi 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparaţii majore la diferitele categorii de instalaţii”, se arată în comunicat.

În acest context, finanţarea creşterii confortului locativ este o urgenţă pentru dezvoltarea şi incluziunea socială, iar veniturile gospodăriilor sunt prea mici, potrivit sondajului.

„Conform legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi”, se arată în comunicat.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950, iar sistemul de economisire-creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scump, potrivit ABDLR.

„Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili”, se arată în comunicat.