Sondaj: 47% dintre români cred că UE merge într-o direcţie bună. Percepţie negativă a activităţii europarlamentarilor

 Aproape jumătate dintre români sunt de părere că Uniunea Europeană se îndreaptă într-o direcţie bună şi au încredere multă sau foarte multă în aceasta, însă şi mai mulţi dintre ei percep în termeni negativi activitatea europarlamentarilor, relevă un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS).
Economica.net - joi, 21 dec. 2017, 13:06
Sondaj: 47% dintre români cred că UE merge într-o direcţie bună. Percepţie negativă a activităţii europarlamentarilor

Potrivit studiului ale cărui rezultate au fost transmise, joi, AGERPRES, 47% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt de părere că UE se îndreaptă într-o direcţie bună.

De asemenea, 35% dintre respondenţi consideră că Parlamentul European are cea mai mare importanţă în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, însă cunosc mai puţine lucruri despre numele şi componenţa grupurilor parlamentare.

‘Notorietatea şi orientarea politică a grupurilor politice din Parlamentul European sunt chestiuni mai puţin cunoscute respondenţilor. PPE, S&D şi ALDE sunt cele mai cunoscute grupuri politice din Parlamentul European, însă asocierea orientării politice pentru fiecare grup politic se face, în majoritatea cazurilor, în funcţie de propria orientare politică declarată a respondentului’, se arată în comunicatul CURS referitor la rezultatele sondajului.

Potrivit cercetării, activitatea europarlamentarilor nu este percepută în termeni pozitivi de către respondenţi. Astfel, cei mai mulţi respondenţi consideră că activitatea europarlamentarilor este fie delăsătoare (percepţie împărtăşită de 38%) sau funcţionărească (aşa cum percep 43%).

‘În plus, 45% dintre respondenţi consideră că activitatea europarlamentarilor români este mai puţin eficientă decât a altor europarlamentari’, se arată în studiu.

Respondenţii şi-ar dori ca europarlamentarii să susţină interesele ţărilor din care provin, 8 din 10 respondenţi considerând că ideile europarlamentarilor ar trebui să vizeze interesul naţional al ţării de origine. Potrivit studiului, această opinie dominantă este oarecum influenţată şi de percepţia conform căreia europarlamentarii susţin, mai degrabă, interesele grupurilor politice la care sunt afiliaţi, aşa cum au declarat circa 2/3 dintre cei intervievaţi.

Comunicatul arată că rezultatele exemplificate pot fi explicate şi prin lipsa de informare cu privire la activitatea europarlamentarilor şi Parlamentului European pe care respondenţii o percep. Astfel, circa 7 din 10 respondenţi consideră că mass-media din România relatează insuficient activitatea europarlamentarilor în raport cu importanţa chestiunilor din Parlamentul European.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională a realizat în perioada 12-15 decembrie 2017 un sondaj de opinie privind percepţia opiniei publice asupra activităţii europarlamentarilor.

Sondajul de opinie a fost realizat pe un eşantion reprezentativ probabilist de 543 de respondenţi, persoane adulte rezidente în România, în vârstă de 18 ani şi peste. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja maximă de eroare este de +/-4,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...