Sondaj: 52% dintre români scot din priză toate aparatele electrice când pleacă de acasă
Conform cercetării, când vine vorba despre pregătirea pentru un potenţial dezastru, mai puţin de jumătate dintre români au în casă o trusă de urgenţă în caz de cutremur, în care să fie incluse câteva elemente esenţiale (precum o lanternă, un fluier, câteva provizii, o pătură etc.). De asemenea, aproape 8 din 10 români nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în cazul unui dezastru.
Întrebaţi dacă au atârnate, deasupra patului, tablouri, fotografii înrămate sau oglinzi, deşi acest lucru nu este recomandat, circa un sfert dintre cei intervievaţi (25%) au răspuns afirmativ.
În ceea ce priveşte măsurile speciale de prevenţie şi/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenţi au răspuns negativ şi doar 12% au declarat că au în casă atât detectoare de fum, cât şi stingător de incendiu, în timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingător de incendiu.
Rezultatele studiului citat dezvăluie o altă problemă referitoare la utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice improvizate. Astfel, în acest caz, unu din zece români (9,82%) afirmă că foloseşte, în prezent, astfel de improvizaţii.
Totodată, peste jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) au declarat că scot din priză toate aparatele electrice atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce 36% doar o parte dintre acestea. De asemenea, 3 din 4 români (75,6%) declară că verifică instalaţiile de utilizare a gazelor şi opresc gazele atunci când pleacă de acasă pentru mai mult timp.
Potrivit sursei citate, 8 din 10 români nu au instalate sisteme de alarmă sau sisteme video pentru protecţia casei lor, în timp ce, dacă aproape 70% dintre respondenţi au declarat că închid complet toate geamurile atunci când pleacă de acasă, peste 28% dintre aceştia lasă geamuri deschise rabatat.
Nu în ultimul rând, aproape 3 din 10 participanţi la sondaj (28,84%) au susţinut că li s-a întâmplat să plece de acasă şi să uite uşa de la intrare descuiată şi/sau geamurile deschise larg.
Aproximativ 25% dintre persoanele intervievate au admis că au pierdut, la un moment dat, cheia de la casă. În urma acestor evenimente, 13% dintre români au optat să schimbe încuietoarea, iar 11% au decis să nu facă acest lucru.
Cea mai mare ameninţare de care se tem românii, atunci când vine vorba de casa lor, este izbucnirea unui incendiu în locuinţa lor sau la vecini (42,14% dintre respondenţi), urmată de cutremur (15,03%), spargerea locuinţei de către hoţi (11,29%), inundarea cu apă din conducte (5,91%), alunecare de teren (3,13%) şi inundaţie din cauze naturale (2,17%). Pe de altă parte, 20,33% au declarat că nu se tem de nicio ameninţare când vine vorba de casa lor.
Chestionaţi în legătură cu motivul pentru care nu au încheiat o asigurare obligatorie de locuinţă, 29,7% dintre români au declarat că nu îşi permit financiar, alţi 14,85% au citat, ca motiv, lipsa de încredere în faptul că vor primi despăgubirea, iar alţi 11,39% au declarat că nu consideră că această asigurare le este utilă. În acelaşi timp, întrebaţi dacă ştiu că pot fi amendaţi în cazul în care nu încheie o poliţă de asigurare a locuinţei, doar 25,8% dintre respondenţi au arătat că ştiu obligaţiile legale ale unui proprietar de locuinţă. 62,47% au declarat că nu ştiu, iar 11,73% au afirmat că nu.
„40% dintre participanţii la sondaj au declarat că locuinţa în care stau nu are o asigurare facultativă şi, întrebaţi de ce au decis să nu încheie o astfel de poliţă, 27,78% dintre aceştia au declarat că este prea scumpă, 14,32% au declarat că nu au încredere în companiile de asigurări, iar 7,05% au declarat că nu au nevoie de ea, pentru că nu i se poate întâmpla nimic locuinţei lor”, se notează în concluziile sondajului de specialitate.
Sondajul, la care au participat 1.151 de respondenţi, s-a desfăşurat online, în perioada 15 octombrie – 5 noiembrie 2018, prin intermediul portalului asigurarealocuintelor.ro. Din totalul persoanelor chestionate, 49% locuiesc la bloc, iar 51%, la casă. De asemenea, 63% locuiesc în mediul urban, iar 37%, în mediul rural.
Conceptul „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” a fost lansat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, pentru prima dată în 2013 şi reprezintă o amplă campanie de comunicare, cu multiple elemente axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanţa asigurărilor de locuinţe.
Cea de-a şasea ediţie a campaniei naţionale de informare „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe’ a avut loc între 1 şi 31 octombrie 2018 şi a fost desfăşurată de APPA, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România şi PRBAR – Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.