Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri

Mai mult de jumătate dintre companiile din România (57%) urmăresc să crească bugetul pentru investiţiile în îmbunătăţirea protecţiei împotriva atacurilor informatice, iar 28% doresc să îmbunătăţească măsurile existente, arată rezultatele sondajului "Tax & Cyber", derulat recent de EY pe piaţa locală.
AGERPRES - lun, 08 aug. 2022, 11:59
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri

În acelaşi context, peste 90% dintre organizaţiile chestionate afirmă că o creştere a incidenţei atacurilor informatice le poate perturba serios activitatea, 72% că au un departament intern specializat sau un partener extern care să prevină exploatarea reţelelor lor în urma unui incident cibernetic, iar aproape jumătate (46%) că au arii care nu sunt acoperite sau nu sunt suficient protejate de atacurile hackerilor.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere al organizării funcţiei fiscale, 67% dintre respondenţi au menţionat că este organizată intern (ca departament sau echipă specializată), în timp ce 38% dintre cei care au răspuns sondajului consideră că toate datele sunt vulnerabile în cazul unui atac informatic, restul respondenţilor fiind preocupaţi cel mai mult de datele financiare (inclusiv cele fiscale), urmate de cele comerciale şi, într-o mai mică măsură, de cele care ţin de resurse umane şi de juridic.

De asemenea, opt din zece firme (80%) au declarat că deţin toate documentele şi informaţiile într-un format lizibil, ceea ce este un semnal pozitiv în ceea ce priveşte calitatea datelor fiscale.

Nu în ultimul rând, 40% din totalul celor intervievaţi au menţionat că au fost subiectul unei inspecţii fiscale generale, 24% au avut o inspecţie parţială sau un control inopinat, iar 36% că încă nu au fost obiectul unei inspecţii fiscale.

Sondajul „Tax & Cyber” a fost realizat în companii din România cu peste o sută de angajaţi, iar 77% dintre acestea au cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, domeniile de activitate din care provin incluzând 16 zone, printre care: industria producătoare, agricultură, industria petrolieră, construcţii, bunuri de larg consum, transport, servicii financiare etc.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, compania are peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze s-au redus cu 10,9% în primele nouă luni din 2024
Importurile de gaze s-au redus cu 10,9% în primele nouă luni din 2024
România a importat, în primele nouă luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,361 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 10,9% mai mică (-166.300 tep) faţă de cea din......
Întâlnire Xi-Biden: China este pregătită să lucreze cu noua administraţie americană pentru o tranziţie lină’ în relaţiile bilaterale
Întâlnire Xi-Biden: China este pregătită să lucreze cu noua administraţie americană pentru o tranziţie lină’ ...
China va încerca 'să asigure o tranziţie lină' în relaţiile sale cu Statele Unite şi este pregătită să lucreze ...
Black Friday la Booking: reduceri de 35%
Black Friday la Booking: reduceri de 35%
Platforma de rezervări Booking și-a anunțat utilizatorii că va oferi reduceri de până la 35% de Black Friday.
IKEA investește 1,5 miliarde de euro pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili
IKEA investește 1,5 miliarde de euro pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili
Această investiție în îmbunătățirea eficienței energetice și în tehnologia de încălzire și răcire din surse ...