Studiul realizat de compania de consultanţă Deloitte arată că aproape un sfert dintre directorii financiari intervievaţi estimează o creştere a PIB de până la 3,5%, în concordanţă cu previziunile Băncii Mondiale de 3,9%, iar mai mult de jumătate (52%) încep să privească pieţele noi ca pe o sursă de venituri, comparativ cu 33%, anul trecut. De asemenea, 57% dintre aceştia se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi.
‘Dacă acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, astăzi acestea iau în calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe pieţe noi mai mult ca în trecut, fie prin sau creşterea echipelor. Criza talentelor, în special la nivel senior şi de top, reprezintă una dintre problemele cu care companiile s-ar putea confrunta pe parcursul acestui an’, a declarat Ahmed Hassan, partener Deloitte România şi lider al programului CFO.
Deşi directorii financiari români arată un grad mare de optimism în legătură cu viitorul, comparativ cu colegii lor din Europa Centrală, majoritatea este precaută când vine vorba de riscuri. Astfel, 78% consideră că nu este momentul potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, iar 76% iau în consideraţie mai degrabă resurse interne de finanţare decât împrumuturile bancare.
‘Schimbări recente, cum este cea a Codului Fiscal, sunt de asemenea bine primite de către directorii financiari, deoarece 69% dintre ei consideră că schimbările vor avea un impact pozitiv asupra activităţii lor. Pe termen scurt, însă, nivelul de optimism şi apetitul pentru business vor fi influenţate de stabilitatea economică şi politică’, a mai spus Hassan.
La rândul său, Mircea Varga, CFO Ţiriac Holdings, a arătat că România poate avea una din cele mai atractive economii din Europa, în funcţie de capacitatea sa de a gestiona momentul favorabil la care se află.
‘În ciuda unui început de an descurajant, în care pieţele financiare au fost marcate de turbulenţe semnificative, precum prăbuşirea în luna ianuarie a principalilor indicatori bursieri cu mai mult de două cifre procentuale, până la minimul istoric al ultimilor cinci ani, de decapitalizarea dramatică a unor bănci europene importante pe fondul adoptării discrete a măsurii de tip bail-in în sistemul bancar european şi de întrebări serioase privind intrarea economiei americane într-o nouă recesiune, rămân optimist cu privire la creşterea economică a României în 2016. O creştere a PIB de 3,5% – 3,8% este realizabilă’, a spus Varga.
El consideră că relaxarea fiscală începută anul trecut, dublată de întărirea disciplinei fiscale şi financiare şi înăsprirea măsurilor de colectare a taxelor, este ingredientul necesar pentru o dezvoltare sustenabilă a unei economii sănătoase.
‘Economia românească ar putea deveni una dintre cele mai atractive din regiune şi, de ce nu, din Europa. Totul depinde de noi şi de cum vom reuşi să gestionăm acest moment favorabil pentru România’, a completat Varga.
La rândul său, Bogdan Popa, vicepreşedinte & CFO Raiffeisen Bank România a susţinut că 2016 va aduce o concurenţă mai mare în rândul băncilor în efortul lor de a crea oportunităţi noi de investiţii, în special pentru IMM-uri.
‘În 2016, creşterea economică va continua. La nivel micro vedem diferenţe mai accentuate între jucători, accelerarea adoptării de noi tehnologii şi adaptarea sau înnoirea modelelor de afaceri. Conservarea resurselor rămâne principala preocupare şi chiar dacă reducerea costurilor nu mai este neapărat un obiectiv în sine, creşterea productivităţii este în continuare o prioritate. Băncile vor căuta oportunităţi de creditare în special în zona IMM-urilor, în încercarea de a aduce pe piaţă linii de finanţare avantajoase pentru investiţii în inovaţie, tehnologie şi dezvoltarea personalului’, a spus Popa.
A VII-a ediţie a CFO Survey reprezintă opinia a aproape 500 de directori financiari din 11 ţări din Europa Centrală: Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Chestionarul a fost realizat în perioada august-octombrie 2015 şi evidenţiază părerile şi strategiile directorilor financiari din cele mai mari companii din regiune, explorând principalele patru seturi de probleme cu care se confruntă directorii financiari: mediul de afaceri, priorităţile şi aşteptările companiei, priorităţile financiare şi priorităţile personale.