Potrivit sondajului telefonic efectuat de IRES, românii au o părere foarte bună despre noul premier în proporţie de 18% şi bună în proporţie de 44%, în timp ce părerile negative însumează doar 28%, iar răspunsurile de genul „nu ştiu/nu răspund” totalizează 10%.
Ungureanu stă bine şi la capitolul încredere, comparativ cu ceilalţi actori politici importanţi din România: 10% – foarte multă încredere, 22% – multă încredere, puţină – 43% şi foarte puţină – 23%.
Însă la întrebarea „Va scoate Ungureanu ţara din criză?”, răspunsurile au fost negative în proporţie de 68%. Scepticismul românilor este arătat şi de întrebarea „Credeţi că România merge într-o direcţie bună sau greşită?”: 75% dintre respondenţi cred că direcţia este greşită şi doar 21% că direcţia este bună.
La întrebarea „Cum credeţi că veţi trăi peste un an?”, răspunsurile au fost următoarele: mult mai bine – 4%, ceva mai bine – 24%, aproximativ la fel – 30%, ceva mai prost – 22% şi mult mai prost – 17%.
Per ansamblu însă, românii sunt mulţumiţi că Traian Băsescu l-a numit prim-ministru pe Ungureanu în locul lui Boc, în proporţie de 61%.
Crin Antonescu se bucură de încrederea a 29% din români, în timp 71% au puţină sau foarte puţină încredere în preşedintele PNL. Circa 68% din cei intervievaţi au puţină şi foarte puţină încredere în Victor Ponta, multă şi foarte multă având restul de 32%.
Sociologul Vasile Dâncu susţine că premierul Ungureanu are un avantaj prin faptul că românii rămân în continuare sceptici privind viitorul. „Ungureanu nu este împovărat de speranțe de ”erou salvator”. Doar 28% cred că premierul Ungureanu ar putea scoate țara din criză, realism care i-ar putea permite să construiască fără a fi presat de dorințele imediate ale oamenilor pentru a lua măsuri populiste. Poate că este și un efect al comunicării guvernamentale din primele zile, ocazii în care premierul Ungureanu a comunicat auster, fără promisiuni„, scrie Dâncu.
Acesta crede că una din vulnerabilităţile lui Ungureanueste legată de poziţia ambiguă faţă de principalul partid de guvernământ. Dacă el va evita să se asocieze prea strâns cu PDL, va evita o erodare rapidă şi ar putea obţine un sprijin solid din partea UDMR şi UNPR.
„Invers, dacă premierul va strânge relația cu PDL, cu care va intra în coliziune în mod sigur, care-l va presa poate să devină membru sau dacă va pilota guvernul în scopul distribuirii de resurse electorale spre PDL, atunci va pierde electoral și nu va mai fi un candidat valid la următoarele alegeri prezidențiale. O situație grea, din care premierul va ieși cu greu„, comentează Vasile Dâncu.