Sondajul se numeşte “Atitudinea românilor fată de muncă” şi s-a desfăşurat în perioada 25 – 29 aprilie 2013 pe un eşantion de 5.887 de respondenţi, de peste 18 ani din mediul urban, utilizatori ai platformei iVox.ro, la comanda Rogalski Grigoriu Public Relations.
Eșantionul reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România, aşa cum decurge din cercetarea Gallup, „Piaţa serviciilor de acces la Internet”, (Gallup, aprilie 2010) realizată la cererea ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).
Prin urmare, rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o marjă de eroare mică, asupra populaţiei utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban.
Majoritatea respondenţilor au absolvit studii superioare, sunt salariaţi în mediul privat şi activează în comerţ şi marketing, potrivit cercetării.
Prin muncă ieşim din criză
Peste 80% dintre respondenţi cred că putem ieşi din criză prin muncă.
Salariul îi motivează pe cei mai mulţi dintre respondenţi să meargă la muncă, arată cercetarea.
Cum sărbăresc românii 1 Mai
Peste 60% dintre respondenţi cred că ziua de 1 Mai ar trebui sărbătorită printr-o zi liberă. Doar 7% dintre respondenţi cred ca 1 Mai ar trebui sărbătorită prin muncă.
Cum văd internauţii locul de muncă ideal
Peste 82% dintre respondenţi cred că locul de muncă ideal oferă un salariu corect în raport cu volumul de muncă prestat.
Ce părere au internauţii despre munca peste program
Peste 30% dintre românii intervievaţi spun că nu sunt niciodată remuneraţi pentru orele suplimentare efectuate.
Aproape 22% dintre respondenţi au spus că doar uneori sunt recompensaţi pentru că fac muncă peste program.
Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi, în jur de 32%, spun că o zi pe săptămână muncesc în afara orelor de program.
Simţul civic la români
Peste 55% dintre intervievaţi nu au făcut niciodată muncă în folosul comunităţii, în timp ce mai puţin de 22% dintre respondenţi spun că doar o dată pe an muncesc în folosul comunităţii.
Peste 55% dintre respondenţi cred că poporul român e mai curând harnic decât leneş.