Sondaj: Peste jumătate dintre părinţii din mediul urban ar alege homeschooling
Părinţii care au răspuns la acest sondaj online au declarat în proporţie de 98,4% că ştiu ce presupune conceptul de homeschooling, 74% ştiu despre ‘şcolile-umbrelă’, iar 73% dintre aceştia au o părere bună sau foarte bună despre educarea copiilor acasă.
‘Interesul ridicat este demonstrat şi de faptul că 92% consideră că acest tip de învăţământ ar trebui reglementat în România. De altfel, 52% ar lua în considerare educarea de acasă a propriilor copii. Cu toate acestea, doar 8% dintre copiii părinţilor respondenţi (105 familii) învaţă în sistem homeschooling’, se arată într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres.
Principalul argument în favoarea homeschooling-ului este libertatea copiilor de a învăţa ceea ce le place – 64%. Pe locul al doilea este programul flexibil şi ritmul propriu de a învăţa al fiecărui copil – 35%.
Argumentul principal împotriva homeschooling invocat de aproape toţi respondenţii (97%) este problema socializării deficitare. Alte argumente sunt: incapacitatea părinţilor de a înlocui profesorii, lipsa reglementării acestui sistem, problema banilor.
Mai mult de o treime dintre părinţii respondenţi (38%) îşi dau copiii la o şcoală sau o grădiniţă de stat, motivele fiind lipsa alternativelor (27%), lipsa resurselor financiare şi de timp (23%) şi calitatea sistemului de învăţământ de stat (22%).
Respondenţii studiului au copii preşcolari sau mai mici, ceea ce înseamnă, potrivit sondajului, ‘că există şanse foarte mari ca acest sistem de învăţământ să crească semnificativ în următorii ani şi în ţara noastră’.
‘Acest studiu a fost realizat la iniţiativa noastră, a MKOR Consulting, şi face parte din strategia companiei de a testa principalele teme de interes apărute în spaţiul public la un anumit moment. Ca element de noutate, cercetarea cuprinde şi o parte de analiză despre ce înseamnă homeschooling-ul în alte ţări şi care este evoluţia sa în România. Un lucru este clar, românii, în special cei din mediul urban, dezamăgiţi de scăderea calităţii învăţământului de stat, iau în considerare opţiunea homeschooling din ce în ce mai mult’, a afirmat Corina Cimpoca, consultant senior şi fondator MKOR.
Studiul ‘Homeschooling-ul în România 2016” a fost realizat, în perioada 19 – 22 septembrie, sub forma unui sondaj de opinie online la care au răspuns 1.700 de persoane. 95% dintre respondenţi locuiesc în mediul urban, dintre care 48% în Bucureşti, iar 5% – în mediul rural.