Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a efectuat sondajul în rândul a circa 10.500 de imigranţi şi reprezentanţi ai generaţiei a doua de imigranţi din Turcia, Africa şi Asia, în 15 ţări ale UE.
Pe fondul dezbaterilor publice cu privire la rata de criminalitate înregistrată în rândul străinilor şi atacurile motivate religios, autorii sondajului i-au întrebat pe musulmani dacă, în opinia lor, este bine să se folosească violenţa ca răspuns la insulte religioase sau rasiste.
Mai mult de 85 la sută au răspuns că violenţa nu este niciodată justificată în astfel de cazuri. Totuşi, imigranţii non-musulmani au afirmat o aversiune mai puternică faţă de violenţă.
‘Rezultatele sondajului nostru infirmă afirmaţia conform căreia musulmanii nu sunt integraţi în societăţile noastre’, a declarat directorul FRA, Michael O’Flaherty. Cu toate acestea, el a subliniat că musulmanii care au experimentat discriminare sau crime pe fond de ură se simt mai puţin ataşaţi de societate, potrivit sondajului.
Rezultatele arată că discriminările pe criterii religioase sunt în creştere.
Aproape unul dintre cinci respondenţi au declarat că au fost discriminaţi de proprietarii locuinţelor, de angajatori sau de oficiali publici în ultimii cinci ani din cauza religiei lor. În 2008, doar unul din zece respondenţi a raportat o astfel de experienţă.
‘Riscăm să-i înstrăinăm pe imigranţi şi comunităţile lor, cu nişte consecinţe potenţial periculoase’, a atenţionat O’Flaherty.