Sondaj privind vaccinul anti-Covid: Suntem pe ultimele locuri în lume la intenția de vaccinare. Doar unul din doi români ar accepta

Un român din doi s-ar vaccina împotriva noului coronavirus dacă vaccinul ar fi disponibil, ceea ce plasează România printre ultimele țări în privința acceptării vaccinului, conform unui sondaj realizat de Ipsos,cel mai mare grup de cercetare prezent în România.
Economica.net - joi, 22 oct. 2020, 06:53
Sondaj privind vaccinul anti-Covid: Suntem pe ultimele locuri în lume la intenția de vaccinare. Doar unul din doi români ar accepta

Românii au păreri foarte polarizate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum și un grup care se opune vaccinării (43%), arată rezultatele unui studiu recent realizat în rândul a peste 20.000 de adulți din 28 de țări, de Ipsos, cel mai mare grup de cercetare din România.

Pe sexe, bărbații români sunt  mai degrabă pro-vaccinare (68% intenționează să se vaccineze), comparativ cu femeile (49%), studiile pe care Ipsos le-a desfășurat pe parcursul stării de urgență indicând faptul că femeile sunt mult mai alarmate și preocupate în ceea ce privește riscul de infectare, în timp ce bărbații erau mai degrabă sceptici și pragmatici. Cu toate acestea, rezultatele recente ne confirmă faptul că există o tensiune în modul în care femeile își gestionează anxietatea, astfel încât teama femeilor pare să funcționeze în contradictoriu – ‘teama de a se îmbolnăvi’, pe de o parte și ‘teama de a se vaccina’, pe de altă parte.

Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal la o prima vedere, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, față de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

Situația la nivel global

La nivel global 3 din 4 adulți (74%) s-ar vaccina anti-COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, unde aproape toate persoanele intervievate (97%) au declarat că sunt de acord cu vaccinarea.

În afară de China, țările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) și un ritm accelerat de creștere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (unde 88% din populația adultă ar vrea să se vaccineze) și India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia – cu 5 milioane de cazuri. În topul țărilor cu un interes ridicat de vaccinare este și Australia (88% intenționează să se vaccineze), țară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre țările pro-vaccinare în general.

La polul opus, printre țările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID se află România (57% ar vrea să se vaccineze), țările vecine – Ungaria și Polonia (56%, fiecare), precum și Rusia, cu 54%. Rusia, deși este prima țară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticență față de vaccinare în rândul populației.

De ce nu vor românii să se vaccineze?

 Atât în România, cât și în toate țările în care studiul a fost realizat, principalul motiv anti-vaccinare este același – teama de reacții adverse, menționată de 56% dintre respondenți la nivel global și de 66% dintre români, în special de cei peste 55 ani.

România se află în topul țărilor care se tem de posibile reacții adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) și Polonia (65%).

Al doilea contra-argument este dat de neîncrederea în eficiența vaccinului, menționată de 29% dintre persoanele intervievate la nivel global. Mai multe mențiuni (peste media globală) sunt înregistrate de Rusia și Polonia (44%), la polul opus fiind China (12%) și Mexic (9%). Românii care nu vor să se vaccineze au menționat în proporție de 33% că nu au încredere în eficiența vaccinului și, din nou, în special persoanele de peste 55 ani sunt neîncrezătoare.

În prezent, la nivel mondial, sunt în lucru peste 100 de variante de vaccin anti-COVID, iar 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, din următoarele țări:  Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria.

Ipsos este un grupul internaţional cu sediul central în Franța ce ocupă locul trei global în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări. Ipsos este cel mai mare grup de cercetare prezent în România, cele trei companii – Ipsos România, Ipsos Interactive Services şi Ipsos Digital – având împreună peste 1.000 de angajaţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...