Sony Pictures câştigă procesul cu Fundaţia Faulkner, iniţiat din cauza unui film al lui Woody Allen
Reprezentanţii Faulkner Literary Rights LLC au dat în judecată studiourile Sony, susţinând că un citat de nouă cuvinte din acest roman a fost inclus în filmul „Midnight in Paris”, regizat de Woody Allen, încălcându-se astfel drepturile de autor.
În acelaşi proces, avocaţii fundaţiei i-au dat în judecată la sfârşitul anului 2012 pe Woody Allen, publicaţia The Washington Post şi alte câteva corporaţii.
Filmul „Midnight in Paris” (2011) include două replici rostite de personajul Gil Pender, interpretat de actorul Owen Wilson. „Trecutul nu este mort!”, spune acel personaj de film. „De fapt, el nici măcar nu este trecut. Ştii cine a spus asta? Faulkner. Şi a avut dreptate. L-am întâlnit şi eu. M-am ciocnit de el la o petrecere”, afirmă într-o altă replică acelaşi personaj din film.
Avocaţii Fundaţiei Faulkner susţin că Woody Allen ar fi trebuit să le ceară permisiunea înainte de a folosi acele fraze în filmul său. Ei spun, totodată, că regizorul Woody Allen a citat în mod eronat fraza originală a scriitorului, ce poate fi găsită în romanul acestuia din 1950, „Recviem pentru o călugăriţă” („Requiem for a Nun”). „Trecutul nu este mort niciodată. El nu este nici măcar trecut”.
Lungmetrajul „Midnight in Paris”, pentru care Woody Allen a fost recompensat cu premiul Oscar pentru scenariu, a generat încasări de peste 151 de milioane de dolari pe plan mondial.
Joi însă, un judecător federal din statul american Mississippi a dat câştig de cauză acuzaţilor, considerând că replica rostită în acel film de personajul jucat de Owen Wilson reprezintă „o utilizare legală” a citatului din romanul scris de William Faulkner.
Fundaţia Faulkner Literary Rights LLC a fost înfiinţată de fiica scriitorului, Jill Faulkner Summers, după moartea autorului, în 1962. Ea a murit în 2008, iar fundaţia este condusă în prezent de Lee Caplin, un producător de film din Los Angeles. Beneficiile comerciale obţinute de această fundaţie revin moştenitorilor de drept ai celebrului scriitor american.
William Faulkner a fost distins cu premiul Nobel în 1949, pentru tehnica sa de creaţie profund originală, care a revoluţionat romanul modern. Faulkner este scriitorul devenit exponent al unui loc şi al unei culturi anume, nostalgic după acea lume pierdută, neacomodat la valorile civilizaţiei moderne, care a reuşit să fie, vreme de câteva decenii, una dintre efigiile prozei moderniste şi un stilist de o incontestabilă originalitate.
Printre cele mai apreciate scrieri ale sale se numără romanele „Zgomotul şi furia”, „Pe patul de moarte”, „Sanctuar”, „Absalom, Absalom!”, „Neînvinşii”, „O parabolă” şi „Hoţomanii” – ultimele două fiind premiate cu Pulitzer în 1955, respectiv în 1963 – şi nuvelele „Aceşti treisprezece”, „Trandafir pentru Emilia”, „Doctorul Martino şi alte povestiri”, „Gambitul regelui” şi „Steaguri în ţărână”.