„Planul de administrare este în minister (Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR SA, n.r), spre examinare şi spre aprobare. (…) Membrii AGA au hotărât că trebuie să facem nişte ajustări la planul de administrare. (…) Până astăzi nu ştiu exact ce fel de schimbare sau de ajustare vor. O să comunic cu ei să înţeleg exact ce era în planul de administrare care nu este suficient pentru ei. Sper că după ajustarea respectivă planul nostru va fi aprobat”, a spus Sophocleous, care ocupă şi poziţia de membru în Consiliul de Admnistraţie.
Consiliul de Administraţie are termen până luni să comunice ajustările, iar în cazul în care planul va fi respins, atât administratorii, cât şi directorul general vor renunţa la funcţie.
Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact, a preluat în ianuarie funcţia de director general al companiei CFR, în urma unui proces de recrutare de manageri profesionişti.
Şeful CFR SA a precizat că în martie au fost prezentate atât planul său de management, aprobat de CA, cât şi cel de administrare, către acţionariat.
Întrebat care este salariul lunar la conducerea CFR, Sophocleous a afirmat că suma netă se ridică la 9.800 euro.
Sophocleous a mai spus că din punct de vedere personal are o colaborare extrem de bună cu BERD, Banca Mondială şi FMI, care au fost informate despre situaţia companiei, măsurile vizate şi planurile de management şi administrare propuse ministerului Transporturilor.
Administratorii CFR SA sunt, alături de Sophocleous, Lucian Isar (preşedinte), Enache Jiru, Dănuţ-Leonard Sandu şi Florian Raimund Kubinschi.
Sophocleous a afirmat joi, la prima sa conferinţă de presă, că în prezent CFR are probleme financiare şi aproape toate conturile blocate, de ANAF sau salariaţi.
Compania a încheiat anul trecut cu un profit contabil de 1 miliard de lei, dar cu o pierdere operaţională de 550 milioane lei, potrivit sursei citate.
În aceste condiţii, printre obiectivele sale pe termen scurt se numără creşterea veniturilor pe diverse componente, dar şi reducerea cheltuielilor, managerul vizând transformarea CFR într-o companie independentă din punct de vedere operaţional.
Pentru crearea unui echilibru între venituri şi cheltuieli, statul trebuie însă să sprijine infrastructura feroviară prin investiţii. Anul trecut, din cei 5.000 km de cale ferată care aveau nevoie de reparaţii capitale au fost executate lucrări doar pe 12,8 km, iar în 2011, din totalul de 4.500 km care necesitau lucrări au fost acoperiţi doar 11 km.
Totodată, din cele aproape 17.000 de poduri şi podeţe ale reţelei, circa 4.000 au nevoie de reparaţii capitale şi investiţii.
Referindu-se la personalul companiei, Sophocleous a afirmat că salariile nu au crescut în ultimii şapte luni, că există posturi cu exces de personal şi zone unde nu există suficient. În plus, compania trebuie să achite drepturi salariale restante din 2008, de 40 milioane lei, câştigate în instanţă. Pentru acestea vor fi utilizate sume încasate din valorificarea unor componente nefolosite, prin licitaţii de fier vechi programate la Bursa Română de Mărfuri.
El a arătat că există un exces de personal la nivel TESA şi că reorganizarea companiei va presupune şi disponibilizări, dar nu a avansat cifre în acest sens.
La jumătatea lunii martie el a declarat pentru MEDIAFAX că va reevalua personalul companiei, care se ridică la aproape 28.000 de angajaţi şi pe care îl consideră ridicat raportat la dimensiunea reţelei, urmând ca o decizie de reorganizare să fie luată după discuţii cu sindicatele şi autorităţile.
El a afirmat atunci că obiectivele generale ale mandatului său, cu o durată de patru ani, sunt eficientizarea productivităţii şi muncii, optimizarea operaţională şi transformarea companiei, la nivel de mentalitate şi mod de lucru.