Sorin Blejnar rămâne în arest preventiv. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă
„Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv faţă de Blejnar Sorin şi menţine această măsura”, se arată în decizia luată, luni, de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar, arestat preventiv în dosarul de corupţie în care, vineri, a fost trimis în judecată, a cerut Tribunalului Prahova înlocuirea măsurii arestării preventive cu o altă măsură preventivă, mai blândă, magistraţii Tribunalului Prahova declinându-şi competenţa celor de la Tribunalul Bucureşti.
Sorin Blejnar, arestat preventiv în 8 noiembrie în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi al cărui mandat de arestare preventivă a fost prelungit definitiv până în 6 ianuarie, a cerut Tribunalului Prahova înlocuirea măsurii arestării preventive.
Magistraţii instanţei ploieştene şi-au declinat competenţa către Tribunalul Bucureşti.
„Admite excepţia necompetenţei funcţionale, invocată din oficiu de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti”, este soluţia pronunţată de Tribunalul Prahova şi publicată pe portalul instanţelor.
Anterior, Sorin Blejnar a declarat în faţa judecătorilor care au decis arestarea sa preventivă că această măsură înseamnă „chin fizic”, dar şi „lezarea demnităţii, onoarei” care „te marchează pentru toată viaţa”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti, care a decis prelungirea arestării preventive.
Potrivit aceluiaşi document, avocaţii fostului preşedinte al ANAF au invocat în faţa instanţei un raport întocmit de o organizaţie neguvernamentală, care arată condiţiile improprii ale Centrului de reţinere şi arestare preventivă de la Câmpina, în care este ţinut clientul lor.
„Învederează (avocaţii lui Sorin Blejnar – n.r.) că nu sunt respectate normele legale de către condiţiile de detenţie apreciind că supunerea la tratamente nedemne a inculpatului nu este de natură să servească interesului opiniei publice sau să consolideze această opinie într-un sistem pe care un organism independent îl arată ca fiind perfectibil”, se precizează în documentul citat.
Procurorii DNA Ploieşti au dispus, vineri, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Sorin Blejnar, la data faptei preşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic deinfluenţă.
Procurorii arată că, „în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menţionată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective”.