Sorin Buşe, despre Tarom: Nu se poate compara o companie ca Blue Air, care a fost concepută să fie agilă, cu una de stat
„Comisia de selecţie a a analizat cele şase oferte şi acum sunt în analiza CA. Mai trebui validate de AGA. Procesul mai durează câteva zile însă, până la finele lunii noiembrie, vom anunţa consultantul strategic. Acesta trebuie să fie un partener al nostru care să ne confirme nişte elemente pe care noi le simţim, dar pe care acesta le ştie pe partea internaţională. Sperăm să avem nişte rezultate şi pe partea de parteneriate comerciale în următoarele luni”, a spus Buşe.
Potrivit acestuia, în prima jumătate a anului viitor, se va creiona modelul de business pe care îl va adopta compania.
„Eu pot să spun că în prima jumătate a anului viitor vom avea o idee la cum va arăta TAROM. Avem foarte multe opţiuni pe care le putem negocia şi combina în aşa fel încât TAROM şi România să poată obţine cele mai mari avantaje şi din punct de vedere al aeronavelor şi din punct de vedere al unui eventual partener comercial. Avem o carte foarte bună de jucat pe care o să o jucăm cu foarte mult profesionalism”, a subliniat el.
În ceea ce priveşte concurenţa serioasă pe care companiile low cost o fac transportatorului aerian naţional, în privinţa numărului de călători transportaţi, şeful de la Transporturi a afirmat că nu se poate compara o companie ca Blue Air, care a fost concepută să fie foarte agilă, cu o companie de stat, „nicăieri în lume, nici în Canada”.
„TAROM este un brand şi este dorinţa mea să rămână un simbol naţional şi sunt convins că va fi o companie profitabilă. Dacă ne dorim să fie total independentă, o să fie o companie regională, dar mai vulnerabilă. Dacă vrem să intrăm în nişte parteneriate – şi o să reuşim – atunci o să facă parte dintr-un alt angrenaj şi se joacă altfel, şi noi alături de alţii”, a explicat Sorin Buşe.
Întrebat dacă există intenţii ca statul să vândă o parte din TAROM, ministrul a afirmat că dorinţa este să nu se vândă, dar nu exclude nici varianta înstrăinării unui pachet minoritar, dacă va exista un parteneriat avantajos.
„Dorinţa noastră este să nu vindem, dar depinde. Vrem să facem parteneriate comerciale, dar, dacă ne este avantajos şi cineva vine cu un pachet minoritar ca sa ne permită alte facilităţi, avioane mai multe, dacă intrăm într-un parteneriat şi se decide un business plan cu avioane mai multe sau capital, atunci este posibil. În afară de faptul că trebuie să îţi măreşti venitul, trebuie să îţi reduci cheltuielile şi nu brutal, cu dat afară de oameni, ci se pot reduce rezonabil cheltuielile fără lucruri dureroase, adică din prea multa risipă. Trebuie însă făcute amândouă. Mai am surprize pentru TAROM, dar aştept să fie făcute şi nu să spun că o să le fac, ci că au fost deja făcute la TAROM”, a adăugat şeful de la Transporturi.
Sorin Buşe a participat sâmbătă la Ziua Porţilor Deschise, eveniment organizat de Metrorex la Dispeceratul Central, pentru a marca 37 de ani de la punerea în exploatare a metroului.
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene.