„Pentru că am vorbit mult de situaţii de urgenţă, am discutat mult cu domnul Arafat (Raed Arafat – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne – n.r.) şi dorim să facem o activitate care este în premieră în România. Acum câteva luni s-au făcut nişte simulări de accidente la metrou, chiar pe linie. Din nefericire, la un interval de 2-3 luni am avut acele incidente cu acele femei care au leşinat în staţii, o situaţie neobişnuită şi pe urmă am avut acea alertă de bombă. Vrem să folosim aceste evenimente pentru a putea îmbunătăţi situaţia şi evacuarea călătorilor. Nu s-a mai făcut la noi, deşi ele sunt comune în alte corporaţii, unde faci teoretic şi compari cu realul. Deci, comparăm filmele pe care le avem noi de la cele două incidente cu simulările pe care le facem noi teoretic şi vedem cât de aproape este realul faţă de simulare. Pe de o parte, o să lucram cu domnul Arafat pentru a îmbunătăţi simulările, iar pe de altă parte noi, nu aşteptăm şi imediat ce vedem acele evenimente, nu doar filmul, ci etapă cu etapă, vom putea să îmbunătăţim evacuarea”, a spus ministrul Transporturilor.
Acesta susţine că, în cazul în care vor mai fi evenimente nefericite unde trebuie să se reacţioneze rapid, vor exista oameni de la metrou care să ghideze sau să-i ajute pe călători.
„Vrem să vedem care sunt locurile critice, să vedem care sunt locurile înguste, şi ce putem face ca lucrurile să meargă bine, să nu se întâmple incidente în timpul evacuării”, a explicat Buşe.
De asemenea, şeful de la Transporturi a anunţat că va încerca „să demistifice” studiul de fezabilitate, în condiţiile în care multă lume îl foloseşte ca termen, dar puţină îl şi înţelege.
„O să încercăm să le demistificăm (studiile de fezabilitate n.r.). Va invităm marţi la minister. Vom face şi o conferinţă de presă unde cei care fac studiul de fezabilitate pe Sibiu-Piteşti o să vă prezinte rezultatele muncii lor pe tronsoanele 1 şi 5. O să vă arate ce înseamnă un studiu de fezabilitate, cât de complex este şi de ce contează atât de mult pentru reuşita unei autostrăzi”, a adăugat ministrul Transporturilor.
La începutul acestei luni, ISU Bucureşti-Ilfov a efectuat controale inopinate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă simultan în toate staţiile de metrou.
Potrivit reprezentanţilor ISU Bucureşti – Ilfov, s-au urmărit modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, de realizare a accesului călătorilor la căile de evacuare, existenţa personalului care dirijează fluxul de călători pe direcţiile de evacuare, asigurarea dotării cu mijloace de stingere a incendiilor, asigurarea accesului autospecialelor pentru intervenţie în situaţii de urgenţă.