Ordonanţa 114 din decembrie 2018 a adus modificări în sectorul contrucţiilor. Astfel, contribuţia de asigurări sociale s-a redus cu 3,75% pentru angajaţii din domeniu (de la 25% la 21,25%), până în 2028, iar salariul minim brut în domeniu a urcat la 3.000 de lei.
Acest lucru a dus la o reducere a deficitului de angajați, deficit despre care constructorii au tras semnale de alarmă încă de acum câțiva ani.
“În contextul pandemiei, începând din aprilie 2020, paradoxal, firmele de construcții au cunoscut și o situație favorabilă, respectiv aceea a scăderii deficitului de forță de muncă. Mulți muncitori români s-au întors în țară sau mulți care au activat în alte sectoare s-au reîntors în sectorul de construcții și s-au angajat în companiile de construcții pentru că OUG 114 a reșit să ofere salarii motivante. Am putea spune ca în 2020, în sectorul de construcții, s-au semnat 50.000 de contracte noi de muncă, iar în 2021, aproape 25.000″, a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, în cadrul unei conferințe de presă online organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții.
Dar, se tem constructorii, odată cu relansarea economică din mai multe state ale Uniunii Europene, muncitorii români vor pleca din nou de pe șantierele din România.
„Totuși, credem că odată cu relansarea economică la nivelul UE, cu siguranță exodul de muncă își va relua cursul anterior. Așa că va trebui să avem un plan de măsuri, de retenție a forței de muncă în țară. Una este menținea facilităților din OUG 114, lucru care pe noi ne-a ajutat să echilibrăm deficitul forței de muncă din 2019, și practic se vede o scădere a deficitului în timpul acestor doi ani și ceva” completează Sorin Greu.
Fără măsuri, constructorii preconizează o nouă criză a forței de muncă în 2022.
„Anticipăm o criză mai mare decât cea pe care o aveam acum doi, trei ani, când investițiile nu erau foarte numeroase și cu toate acestea era nevoie de foarte multă forță de muncă, mai ales calificată. Nu e ușor de adus forță de muncă din Asia. Anul trecut au fost aduși în domeniul construcțiilor 15.000 de oameni cu eforturi foarte mari. Nu sunt cel mai bine calificați, nu se integrează ușor, prin urmare, cele mai bune soluții se găsesc la noi, tot în cadrul specialiștilor sau muncitorilor din România”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Federație Patronale a Societăților din Construcții.