Sorin Grindeanu a fost numit preşedinte al ANCOM
Din cei 387 de parlamentari prezenţi, 270 au votat „pentru” şi 117 „împotrivă”. Votul a fost secret, pe buletine.
În dezbaterile asupra numirii lui Grindeanu, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a amintit scoaterea preşedintelui din procedura de numire a preşedintelui ANCOM, prin ordonanţă.
Ea a menţionat, de asemenea, că această instituţie reglementează o piaţă de 6 miliarde de euro în industria comunicaţiilor.
Turcan a mai amintit că Sorin Grindeanu a fost demis de majoritatea parlamentară din funcţia de prim-ministru, „pentru incompetenţă crasă”.
„Astăzi, nu votăm nici pentru Liviu Dragnea pe fond, nu votăm nici pentru Sorin Grindeanu pe fond, votăm pentru conducerea unei instituţii care reglementează o piaţă importantă şi foarte bogată. În Parlamentul României se va da un vot şi, nu mă îndoiesc, veţi vota pentru liniştea domnului Liviu Dragnea şi pentru a calma problemele din PSD, cu toate că avem convingerea că această numire nu va aduce liniştea domnului Liviu Dragnea. Dar totuşi, Sorin Grindeanu a fost demis pentru incompetenţă, demis de această majoritatea parlamentară care astăzi îl va vota. Cum puteţi dumneavoastră garanta românilor că domnul Sorin Grindeanu va performa în fruntea unei instituţii atât de importante?”, a spus prim-vicepreşedintele PNL.
Raluca Turcan a precizat că, în urmă cu doar câteva luni, Sorin Grindeanu îl acuza pe Liviu Dragnea de minciună, de abordări dictatoriale, de pact cu aşa-numitul sistem pentru a scăpa de dosare şi îi solicita demisia din fruntea de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD. Turcan a menţionat că, la rândul lui, Liviu Dragnea îl acuza pe Sorin Grindeanu că ar fi o unealtă folosită de forţe obscure.
„Întrebarea noastră astăzi e: pe cine ascultaţi azi, cui daţi crezare?”, s-a adresat Turcan parlamentarilor majorităţii.
Ea a subliniat că PNL votează împotriva numirii lui Grindeanu la conducerea ANCOM.
Iniţial, după Turcan se înscrisese la cuvânt Victor Ponta, care a spus însă că renunţă.
A urmat la tribună deputatul USR Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu. „O să încep cu un citat: «Discutăm de un grup ilegitim în opinia noastră, care a ocupat Palatul Victoria. Încă o dată, PSD este sub asediu. Sorin Grindeanu este o unealtă. Nu-mi dau seama cine sunt cei din spatele acestei operaţiuni, dar este o coordonare profesionistă». Vorbele domnului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, înainte de moţiunea de cenzură”, a spus deputatul USR.
„Bănuiesc că acest post este un mod de a-l atrage pe domnul Grindeanu înapoi în PSD şi a-l îndepărta de Victor Ponta. Orice ar fi nu este un proces democratic prin care un foat prim-ministru să ajungă la conducerea ANCOM pe un salariu de invidiat de orice bancher din România”, a adăugat Stanciu-Viziteu.
Corneliu Bichineţ a amintit că, atunci când PSD îl dădea jos pe Grindeanu, PMP, cu toată forţa sa, îl susţinea, iar acum, „în mod paradoxal şi firesc”, parlamentarii PMP vor vota împotriva lui Grindeanu.
Deputatul PMP a spus însă că nu e important ce face opoziţia, dar că el şi-ar dori să îl audă pe Victor Ponta.
La această invitaţie, Ponta a răspuns venind la tribună.
„Eu am votat în luna ianuarie pentru învestirea domnului Grindeanu în funcţia de prim-ministru, am votat în luna iunie împotriva moţiunii de cenzură şi astăzi votez pentru învestirea domniei sale. Sunt consecvent. Am foarte mulţi colegi aici, în frunte, care ziceau că e un trădător, o slugă şi aşa mai departe. Nu este nici trădător, nici slugă, cred că va fi un foarte bun preşedinte al ANCOM”, a spus Victor Ponta de la tribună.
Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost avizat pe 24 octombrie, cu 15 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere (PMP), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost propus de către premierul Mihai Tudose pentru a prelua preşedinţia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după ce Adrian Diţă şi-a înaintat demisia din funcţie.
El fusese numit pe 11 mai, preşedinte al ANCOM cu 236 voturi „pentru” şi zece „împotrivă”.
Adrian Diţă, a ocupat, din noiembrie 2015 până în mai 2017, funcţia de director de afaceri publice în cadrul Telekom România. Totodată, din martie 2011 până în mai 2017, a avut şi funcţia de director în cadrul Romconnection Consulting, potrivit contului de LinkedIn. În perioada 2010-2011, a fost director de Coporate Affairs în cadrul International Railway Systems, grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci. În perioada iunie 2004 – ianuarie 2010, a avut funcţia de director de Corporate Affairs în cadrul Vodafone România.
Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a ANCOM, statuând că numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii se va face de către plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului.
Înainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.
Administraţia Prezidenţială a criticat schimbarea modalităţii de numire a conducerii ANCOM, pe care a văzut-o ca pe o amputare a atribuţiilor preşedintelui României, calificând această procedură drept una netransparentă, care transmite un semnal îngrijorător.