„Am sesizat astăzi instituţiile abilitate pentru a fi identificate şi pedepsite, conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acţiuni la o companie! Aceste informaţii false reprezintă o grosolană tentativă de manipulare! Nu am făcut şi nu voi face reclamă pentru nicio companie şi nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acţiuni!”, a anunţat şeful de la Transporturi, pe pagina sa de Facebook.
Cu o tentativă de deepfake asemănătoare s-a confruntat în ultimele zile şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost victima unei campanii de deepfake, când, pe mai multe reţele de socializare, au apărut imagini în care sunt folosite imaginea şi vocea acestuia, a anunţat luni banca centrală.
Deepfake, conform proiectului de Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.