Sorin Iacob, Carfix – aplicaţie pentru asigurări auto: La jumătatea lunii iulie, tehnologia noastră va fi livrată către cel mai mare jucător de vânzări auto din România
Aplicaţia are, la aproximativ trei luni de la lansare, în jur de 1.200 de descărcări, iar până la finalul anului compania mizează pe 30.000 de descărcări.
Dezvoltarea sa a durat aproape 2 ani si au fost implicați peste 25 oameni de-a lungul proiectului şi o investiție de peste 2 milioane de lei. Are în spate atât tehnologi consacrate, cum ar fi React Native, Expo framework, PHP sau My SQL, cât și tehnologii și algoritmi proprii.
Prin intermediul aplicației, constatarea unei daune auto se face în doar trei pași, direct de pe telefonul mobil, fără să mai fie nevoie ca șoferii să se deplaseze pentru întocmirea dosarului de daună. Carfix ghidează automat utilizatorul prin tot procesul de constatare, iar acuratețea datelor este asigurată prin coordonatele GPS.
„Trendul în materie de bunuri și servicii ne arată că tendința consumatorului este de a comanda cât mai mult online, fie că vorbim de mâncare, bunuri sau servicii. Astfel, am considerat că digitalizarea proceselor în zona de asigurări auto este un pas natural, ba chiar o necesitate. În ultimii 4 ani, studiile plasează apetitul pentru tehnologie pe primul loc în dorințele consumatorilor. Pentru companii, externalizarea în regim self-service a unor anumite proceduri– este o măsură de eficientizare și diferențiere pe piață, iar noi ne-am dorit să facem parte din categoria celor care oferă această oportunitate clienților noștri”, povesteşte Iacob despre ideea cu care a început dezvoltarea aplicaţei.
În acest moment, Carfix se află în discuții avansate cu mai mulţi asigurători, 3 brokeri de top 10, precum și cu importanți jucători din zona de leasing și rent a car, continuă Iacob, care a adăugat că la jumătatea lunii iulie, tehnologia aplicaţiei va fi livrată către cel mai mare jucător de pe piața românească de vânzări auto.
„Tehnologia noastră poate acoperi procese din următoarele zone: Check in / check out închirere mașini; Inspecții de risc / inspecții auto (asigurări, leasing, vânzare auto SH); Avizare / constatare de daune; AI – Recunoaștere automată a daunelor din imagini; La jumătatea lunii iulie 2021 tehnologia noastră va fi livrată către cel mai mare jucător de pe piața românească de vânzări auto”.
Aplicaţia este gratuită pentru utilizatori astfel că pentru a o monetiza compania se bazează pe două modele de business.
„Una care țintește profesioniștii din domeniu, companii de asigurări, leasing sau brokeri, cărora le percepem taxe pentru fiecare flux completat prin platforma Carfix. Prin flux se înțelege constatare de daună, inspecție de risc sau evaluare auto. Beneficiile sunt vizibile instant pentru aceștia, fiind traduse în timp câstigat prin realizarea acțiunilor de mai sus, acuratețe a datelor colectate printr-un flux controlat și avizat. De asemenea, costurile sunt reduse prin creșterea numărului de solicitări completate de inspectori într-un anumit interval de timp eliminând necesitatea angajării de personal nou.
A doua linie de business are la bază nevoile recurente ale șoferilor, mai exact achiziția de: polițe de asigurare, pachete de revizie tehnică periodică, pachetede asistență rutieră, piese de schimb, servicii de reparație mecanică, tinichigerie și ITP”, explică CEO-ul.
Potrivit acestuia, toate cele de mai sus sunt programate pentru dezvoltare și lansare până la sfârșitul acestui an. „În acest caz, sistemul de monetizare este unul clasic, pentru fiecare dintre aceste achiziții reținem un comision din suma plătită de către client”.
Cum se plătesc despăgubirile
Nu există limită maximă a daunei definită absolut, printr-o cifră, dar prin natura aplicației şi a fluxului de lucru noi Carfix ţinteşte daunele uşoare. Aproximativ 65% din totalul daunelor auto, care pot fi identficate ușor de către client și evidențiate prin fotografiile încărcate în aplicație, în consecință și cu o valoare mai mică.
„Rolul nostru de furnizor de tehnologie, este de a simplifica procesele și a pune clientul și asigurătorul în contact cât mai rapid și mai eficient. Plata despăgubirilor depinde exclusiv de compania de asigurări emitentă a poliței în cauză.
Pe piaţă există şi alte aplicaţii asemănătoare, dar potrivit lui Sorin Iacob, Carfix are avantajul de a fi independentă, astfel „utilizatorul ei poate gestiona într-o singură aplicație mai multe mașini, implicit mai multe polițe de asigurare care la rândul lor pot genera constatări de daună sau/și inspecții de risc la diferite companii de asigurări”.
„De asemenea, este singura aplicație independentă care poate completa 100% un flux de daună, de la avizare și până la generarea automată a documentelor specifice procesului și a devizului de reparație având la bază un sistem de calculație a daunelor autorizat de ASF, mai exact GT Motive – GT Estimate”.
Aplicația permite deschiderea unei avizări de daună, în mod securizat (antifraudă și securitatea datelor), transmiterea ei către asigurător, cu sau fără utilizarea Inteligenței Artificiale, pentru analiza automată a fotografiilor și datelor, urmând ca, la final, asigurătorul să decidă dacă dorește să emită documentele de constatare sau să efectueze operații adiționale de verificare.
Avantajele majore sunt, în opinia lui Iacob, reducerea timpului alocat acestor procese de la 3 ore la 15-20 de minute, precum și un raport/rezultat 100% digital.
Platforma Carfix este una deschisă către toți furnizorii de servicii de reparație, iar în viitorul apropiat membrii comunității Carfix își vor putea exprima opinia și vor putea evalua serviciile acestora.
„Direcționarea clienților către un anumit reparator nu este în obiectul nostru de activitate, dorința noastră fiind de a oferi posibilitatea unei programări, informații bazate pe proximitate și feedback-ul comunității Carfix.
Aplicația le va oferi reparatorilor posibilitatea ca, în timp real și în mod transparent, să ofere cotații pentru reparațiile solicitate de clienți prin intermediul acesteia. Informarea clientului despre toate opțiunile de despăgubire (reparație sau plată în regie proprie ) este una importantă, iar decizia finală este exclusiv a acestuia. Ambele variante sunt prezentate în mod echilibrat în cadrul aplicației, fără a favoriza una dintre ele”, explică Sorin Iacob.
Cât priveşte legislaţia în domeniul RCA, dar şi normele ASF care nu sunt foarte clare în privinţa utilizării unor astfel de aplicaţii independente, oficialul Carfix se arată încrezător că acest lucru se va schimba.
„Am observat preocuparea permanentă a Autoritații (ASF) pentru îmbunătățirea calităii serviciilor și deschiderea spre evaluarea utilizării tehnologiei în procesele de asiguăari. Suntem siguri că, pe masură ce tehnologia avansează, demonstrează siguranța în procesarea datelor și a proceselor, iar astfel că ASF va actualiza, dacă va considera necesar, prevederile legale”.