Instanţa i-a admis lui Sorin Oprescu o contestaţie şi a dispus înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.
Decizia este definitivă, iar Sorin Oprescu va fi eliberat joi din arestul Poliţiei.
Pe durata arestului la domiciliu, Oprescu are mai multe obligaţii: să nu părăsească imobilul unde locuieşte fără permisiunea organului judiciar; să se prezinte în faţa DNA şi a judecătorilor ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar; să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, iar de atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost supus unor investigaţii amănunţite. De asemenea, Oprescu a fost investigat imagistic cu PET Scan la un centru privat din Fundeni.
Iniţial, el a fost inculpat de DNA pentru luare de mită, după care procurorii au extins urmărirea penală pentru spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi constituire de grup infracţional organizat.
Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie.