Sorin Oprescu rămâne în arest preventiv

Economica.net
14 09. 2015
sorin_oprescu_presa_straina_74933000

Decizia instanţei este definitivă. 

Procesul a durat aproximativ şapte ore, iar la final avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a dezvăluit că primarul a declarat în sala de judecată că nu a luat niciodată mită şi că a fost avertizat de foarte mult timp că i se pregăteşte ceva.

‘Sorin Oprescu s-a poziţionat foarte bine în cadrul procesului. S-a referit la faptul că niciodată nu a pretins, direct sau indirect prin intermediari, mită de la niciun fel de persoană. Niciodată nu a cunoscut provenienţa sumelor de bani. Sunt susţinerile domnului Oprescu din primul moment, dinainte ca noi, avocaţii, să gândim o strategie de apărare’, a declarat Chiciu.

Avocatul a adăugat că Sorin Oprescu a fost avertizat ‘din foarte multe surse’ că i se pregăteşte ceva.

‘A spus-o şi în sala de judecată. A aflat din foarte multe surse faptul că i se pregăteşte ceva. A spus că, de foarte mult timp, a fost avertizat să fie atent că i se pregăteşte ceva. A fost un om deschis, niciodată nu s-a ascuns. De ce nu şi-a luat măsuri de precauţie? Un om care nu are niciun fel de legătură cu vreo faptă ilicită, de ce să îşi ia măsuri de precauţie. Sorin Oprescu nu s-a temut de nimic. A fost un om care a avut nevoie de nişte bani, i-a cerut şi a primit un împrumut’, a explicat Alexandru Chiciu.

‘Niciodată nu am luat mită’, a spus şi Sorin Oprescu în momentul în care a fost scos din dubă şi introdus în incinta Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

‘Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea primarului municipiului Bucureşti, facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul primarului municipiului Bucureşti, precum şi pentru primar’, preciza DNA.