Sorin Ovidiu Vîntu a scăpat de dosarul de dare de mită pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei

05 04. 2021
sorin_ovidiu_vintu_610x300_56974600
Sorin Ovidiu Vintu

„În baza art. 396 alin. 1 şi alin. 6 C.pr. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C. pr .pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă prev. de art. 6 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 C.p., ca urmare a împlinirii termenului special de prescripţie al răspunderii penale. Ia act că prin sentinţa penală nr. 1960/24.12.2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr. 1129/29.10.2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, s-a dispus confiscarea de la numitul Olteanu Bogdan contravaloarea în lei a sumei de 1.000.000 (un milion) euro, remisă acestuia de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.

Citiți și: Bogdan Olteanu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare (economica.net)

Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2018, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, fiind acuzat că i-a dat fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu suma de 1 milion de euro, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada iulie – noiembrie 2008, Sorin Ovidiu Vîntu i-a promis şi remis lui Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul promisiunii că va face demersuri pe lângă un înalt demnitar (Călin Popescu Tăriceanu n.red.), astfel încât Liviu Mihaiu să fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Tăriceanu, care era prim ministru la acea dată, era prietenul și nașul lui Bogdan Olteanu.

Potrivit DNA, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.

De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat.

În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Citiți și: Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, condamnat la şapte ani închisoare (economica.net)

Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată într-un dosar separat şi condamnat definitiv, în octombrie 2020, la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.  Dosarul împotriva lui Bogdan Olteanu a fost început în iulie 2016, denunțătorul său fiind Ionuț Adrian Eftimie, un fost angajat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Eftimie este persoana care ar fi transportat banii din Bulgaria și i-ar fi predat lui Bogdan Olteanu.

Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut atunci acuzațiile de dare de mită și a susținut în fața procurorilor DNA că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro în 2008 în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, un milion fiind pentru el. Jurnalistul Liviu Mihaiu a avut doar calitatea de martor în dosarul în urmă căruia a fost condamnat Bogdan Olteanu.