Economica.net a realizat un interviu amplu cu Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România, una dintre marile companii internaţionale de consultanţă în resurse umane. Sorin Roibu ne-a vorbit, pe larg, despre dificultăţile proceselor de recrutare, despre dinamica salariilor şi beneficiilor cu care sunt ofertaţi candidaţii, în contextul schimbărilor aduse Codului fiscal anul trecut (prin Legea 296 şi OUG 115) şi în contextul schimbării locului de muncă, precum şi despre subtilităţile procesului de recrutare a candidaţilor potriviţi.
Economica.net: În ce interval se situează salariile nete cu care au fost recrutați middle managerii de compania dumneavoastră în 2023 și în primele trei luni din 2024?
Sorin Roibu: Engineering Manager: 3.000 – 4.000 euro net;
Controlling Manager: 3.000 – 3.500 euro net;
Logistics Director/Manager: 2.500 – 4.000 euro net;
HR Director/Manager: 3.000 – 5.000 euro net;
Sales Manager: 3.000 – 3.750 euro net.
Economica.net: Cum au evoluat salariile nete cu care au fost recrutați middle managerii în ultimii doi ani?
Sorin Roibu: Creșteri ale salariilor nete în ultimii doi ani s-au înregistrat în mod special pe segmentul middle managerilor și, generic vorbind, acestea au evoluat în linie cu inflația. Sunt foarte multe diferențe specifice între roluri și industrii, însă majoritatea companiilor s-au adaptat în ultimii ani, operând creșteri pentru a acoperi nivelul inflației.
Economica.net: Pentru ce beneficii și creștere salarială își schimbă middle managerii locul de muncă?
Sorin Roibu: În primul rând, un manager își poate schimba jobul într-o altă industrie, nu neapărat la un concurent. Acesta își poate schimba jobul pentru același nivel de beneficii (sau chiar un nivel mai mic) în situația repatrierii sau atunci când se schimbă top managementul companiei și există premisele unor restructurări.
În general, la o schimbare de job, creșterea ajunge altfel, în medie, la 10-15%.
În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul aplică o mărire în scop de loializare, creșterea poate fi și mai mare (chiar și de 20%), în general, în funcție de cât de critic este rolul sau profilul respectiv pentru organizație.
Economica.net: Care sunt calitățile relevante din profilurile candidaţilor care cântăresc cel mai mult în decizia de a-i aduce pe lista scurtă?
Sorin Roibu: Profilurile profesionale presupun în primul rând competențe tehnice care țin de industrie, rol, tehnologiile cu care lucrează, dar pe lângă acestea sunt și aptitudini și motivații care înclină balanța. Evident, personalitățile fiecaruia își pun amprenta, dar în aceste timpuri caracterizate prin schimbări și adaptări continue au de câștigat candidații care au o mentalitate deschisă spre creștere și care au dovedit în locurile de muncă precedente că au atitudine și întreprind acțiuni care duc la evoluție, care schimbă regulile jocului, cu impact pozitiv. Candidații care se concentrează prea mult pe riscuri, chiar dacă vorbim de un rol de Risk Manager, nu au câștig de cauză de cele mai multe ori, chiar dacă nevoile lor de siguranță sunt perfect rezonabile.
Economica.net: Care sunt pozițiile pentru care ați recrutat semnificativ în 2023 și în primele trei luni din 2024?
Sorin Roibu: Începând cu 2023, principale poziții au fost cele de CEO, urmate de Engineering Manager, Logistics Director, Marketing Director, HR Director, Legal Director, IT Director și alte roluri similare de middle management, preponderent în sectorul industrial, în transporturi și logistică, reciclare, FMCG, agri-business și servicii financiare. Evaluarea noastră recentă arată că procesul de recrutare a durat, în medie, 110 zile, în scădere faţă de anul 2022, de la 121 de zile, o scădere nesemnificativă.
Economica.net: Câte dintre proiectele de recrutare a managerilor în 2023 și în primele trei luni din 2024 au vizat poziții noi, urmare a intrării unor companii pe piața locală?
Sorin Roibu: Din totalul proiectelor active, cumulând atât roluri de middle management, cât și roluri de top management (evident, acestea din urmă în proporție mai redusă), doar 15% au vizat poziții noi în cadrul unor companii noi în Romania, iar 2% au vizat roluri noi în companii existente deja aici, de unde rezultă că majoritatea proiectelor au constat în înlocuirea managerilor. Dintre proiectele de acest tip, este interesant că 20% au reprezentat înlocuirea unor manageri promovați în organizație, iar 12% au fost înlocuiri în urma unor demisii.
Economica.net: Din experiența dumneavoastră, care dintre proiecte s-au dovedit a fi mai dificile?
Sorin Roibu: Dificultatea căutării unui candidat nu depinde de vechimea în piață a organizațiilor, ci de calitatea procesului de luare a deciziei în selecție, iar aici am constatat că dacă hiring managerul nu are autonomie suficientă, atunci procesul devine lung, riscând astfel și pierderea unor oportunități.
Recrutarea unui middle sau top manager începe cu un proces de căutare activă, pe baza unor criterii care exced cerințele din fișa postului și care rezultă din înțelegerea contextului de business, provocărilor reale și specifice, iar aceste informații pot fi mai mult sau mai puțin evidente și din motive de confidențialitate.
Aceste informații sunt rafinate până la finalul procesului de selecție, iar aici dificultățile încep atunci când sunt informații ascunse intenționat sau nu, iar așteptările părților devin antagonice. Peste aceasta se suprapun birocrația internă, cerințele de nișă, demografia și atractivitatea redusă a ofertei, nu doar financiar.
Economica.net: Care au fost cele mai lungi procese de recrutare în 2023?
Sorin Roibu: Cele mai lungi procese de recrutare sunt cele care vizează roluri în afara Bucureștiului în industriile prelucrătoare și agri-business, având durate care depășesc 5 luni. În aceste durate s-au intercalat și perioade de vacanțe, dar motivele principale sunt legate în primul rând de lipsa de autonomie a hiring managerilor (cultura internă), dar și lipsa de conectare la realitățile și dinamica pieţei muncii. Noi avem o medie de 24 de zile pentru a livra o listă scurtă (de candidaţi eligibili pentru post n. red.), după zeci de pre-interviuri și interviuri, iar media deciziei de recrutare este de 86 de zile pentru 3-4 candidați, deci există evident un decalaj care explică motivele menționate.
Economica.net: Care a fost cel mai scurt proces de recrutare a unui middle manager în 2023?
Sorin Roibu: Cel mai scurt proces de recutare a fost pentru un rol de Marketing Director în sectorul FMCG, în București, în total durând 32 de zile, inclusiv căutarea noastră, și a fost atât de eficient pentru că mobilizarea din partea stakeholderilor din partea clientului a fost exemplară.
Economica.net: Per ansamblu, cum a evoluat durata unui proces de recrutare în middle management în 2023 și primele trei luni din 2024 față de anii precedenți?
Sorin Roibu: Așa cum am menționat anterior, durata unui proces de recrutare a scăzut față de anii anteriori cu aproximativ 10 zile (de la 121 de zile la 110), dar este o valoare relativă, având în vedere proiectele în dinamică. Nu este relavantă această scădere, pentru că motivul rămâne nerezolvat și anume procesul foarte lent de selecție din partea companiilor și lipsa de autonomie internă a hiring managerilor. Ceea ce am observat însă față de 2022 este că am avut doar un refuz ale ofertei de angajare, iar răzgândirile candidaților au apărut în primele faze ale proiectului, evitând frustrările de final. Acest lucru a fost posibil și pentru că am insistat mai mult pe motivațiile reale și pe responsabilitatea candidaților.
Economica.net: Cum apreciați că a evoluat numărul de candidați eligibili pentru posturi din middle management cu probleme emoționale, în ultimii ani?
În ultimul studiu global Deloitte publicat recent, stresul este problema indicată de angajați în proporție de 54%. Din păcate, doar 10% dintre angajați consideră că departamentul de HR are un impact în a schimba asta. Din experiența noastră, deși oferim programe care adresează sănătatea mentală, în realitate foate puține companii fac lucruri concrete în acest sens.
Economica.net: Ce beneficii primesc middle managerii recrutați de compania dumneavoastră?
Sorin Roibu: În contextul reducerii bazei de deductibilitate pentru beneficiile extrasalariale (precum abonamentele la sălile de sport), la acest moment vorbim despre o presiune pe costuri și de precauție în piață. Referința standard rămâne pachetul compus din salariu, abonament / asigurare medicală, tichete de masă și bonusul de performanță.
Arthur Hunt este una dintre cele mai mari companii internaţionale în domeniul consultanței în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanță de HR și management al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni.