Soros şi alţi miliardari americani cer să plătească o taxă pe avere
Într-o scrisoare publicată online luni, şi adresată candidaţilor la alegerile prezidenţiale, acest grup de miliardari americani au anunţat că sprijină ideea unei taxe federale pe avere care să ajute la reducerea inegalităţii veniturilor şi să genereze veniturile necesare pentru combaterea încălzirii globale şi îmbunătăţirea sistemului public de sănătate.
„Scriem tuturor candidaţilor la preşedinţie, fie că sunt republicani sau democraţi, să susţină o taxă moderată pe averile a 1/10 din cei mai bogaţi 1% dintre americani, adică asupra noastră”, se arată în scrisoarea semnată de 19 persoane şi publicată luni online.
În prezent, averea combinată a celor mai bogaţi 0,1% dintre americani este echivalentă cu cea a 90% din populaţia SUA.
Mai mulţi candidaţi la postul de preşedinte al SUA, precum Elizabeth Warren, Pete Buttigieg şi Beto O’Rourke, şi-au exprimat deja sprijinul faţă de o astfel de taxă. Elizabeth Warren a propus deja o taxă de 2% pentru averile mai mari de 50 de milioane de dolari, adică aproximativ 75.000 de familii din SUA, la care ar urma să se adauge o taxă suplimentară de 1% pentru activele mai mari de un miliard de dolari. Se estimează că o astfel de taxă ar genera venituri de aproape 2.7500 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.
„SUA au responsabilitatea morală, etică şi economică de a taxa mai mult averea noastră”, scriu semnatarii proveniţi din 11 familii înstărite.
Bloomberg subliniază însă că statele europene care au introdus o astfel de taxă pe avere au înregistrat rezultate mixte. În anul 1995 un număr de 15 state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) aveau astfel de taxe, însă în prezent mai este în vigoare doar în patru din aceste state (Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania). Franţa, Suedia şi Germania se numără printre statele care au renunţat la taxa pe avere din cauza dificultăţilor cu implementarea ei.