Sosirile în unităţile turistice au crescut cu 6,2%, în primele cinci luni din 2014

Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice din România au crescut cu 6,2% şi, respectiv, cu 9,9%, în primele cinci luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 08:49
Sosirile în unităţile turistice au crescut cu 6,2%, în primele cinci luni din 2014

Potrivit INS, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie-31 mai 2014 au însumat 2.705.600, în creştere cu 6,2% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în perioada menţionată, 76,5%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 23,5%, ponderi apropiate de cele din perioada ianuarie – mai 2013.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (78,4% din total turişti străini), iar dintre aceştia 85,1% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri deţin, în primele cinci luni din acest an, o pondere de 75,5% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de perioada 1 ianuarie -31 mai 2013, sosirile în hoteluri în perioada 1 ianuarie-31 mai 2014 sunt în creştere cu 6,9%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie-31 mai 2014 au însumat 5.559.200, în creştere cu 9,9% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din numărul total de înnoptări, 77,6 % reprezintă înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 22,4%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,7% din total turişti străini), iar din aceştia 84,0% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014 a fost de 2,1 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014 de 2.738.200, în creştere cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,7%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 64,6% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,4%), Bulgaria ( 25,3%), Germania (9,2%), Italia ( 7,7%), Polonia (4,5%) şi Austria (4,4%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014 de 4.569.900, în creştere cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 73,6% din numărul total de plecări.

Conform datelor INS, în luna mai 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent atât sosirile cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 9,8% respectiv cu 12,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată pentru această perioadă, care are ca mesaj „Ne conectăm cu adevărat......
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația pentru construirea de noi centrale elctrice
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația ...
Consiliul Concurenţei din Cehia (UOHS) analizează o potenţială înţelegere anticoncurenţială între producătorii ...
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies (foto), a folosit primul său discurs public de la preluarea mandatului pentru ...
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY, singurul dezvoltator din România ce activează exclusiv în dezvoltarea unor concepte imobiliare dedicate domeniului ...