Mai mult, este posibil ca pe lista violenţelor domestice să fie trecute şi muşcatul şi trasul de păr. De la lege până în casele oamenilor este însă cale lungă, iar mentalitatea nu se schimbă cu una, cu două. În România, „Bătaia e ruptă din rai” este încă un proverb de actualitate.
„Dacă ea continuă, îi mai scapi câte o palmă, ce să facem? Şi câte un pumn, şi câte o palmă şi câte un picior”, este de părere un bătrân din Suceava.
„Nu se poate. Cum să mă dea afară din casă?! Cine dezbate, la Bucureşti? Păi să-i dea pe parlamentari afară din casă”, consideră un alt bărbat.
Că mai încasează câte o palmă de la bărbaţi o recunosc şi femeile. Nu i-ar da însă afară din casă nici în ruptul capului. „Nu, nu-s de acord. Dar de ce să-i dea afară pe bărbaţi ? Degeaba femeia nu ia bătaie. Femeia dacă face treabă, ascultă bărbatul, spală, face mâncare, grijeşte…”, este de părere o femeie.
„Bărbaţii mai scapă câte o palmă. Asta nu-i nimica, asta-i un fel de joacă. La fiecare casă este câte un scandal”, o completează o altă femeie.
Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari ai PDL, PNL, UNPR şi ai grupului minorităţilor.
„Sunt nişte modificări foarte importante, prin noua lege… Există posibilitatea obţinerii de către soţia vătămată a unui ordin de restricţionare a accesului în casă a soţului vătămător. Sancţiunile sunt mult mai mari”, spune Alina Gorghiu.
Psihologii atrag atenţia că fenomenul este dificil de urmărit şi de combătut în absenţa unor legi care să sprijine victimele.
„Se întâmplă ca, de cele mai multe ori, să fie undeva ascuns în spatele uşilor, geamurilor închise. Victimele nu vor recunoaşte, nu vor pune mâna pe telefon pentru că, la urma urmei, va fi doar o amendă sau poate a doua zi poliţistul o va ruga pe doamna să retragă plângerea sau să n-o mai scrie pentru că, ştiţi, trebuie să plătească soţul dumneavoastră o amendă. Nu există suport real pentru victimele violenţei domestice”, spune psihologul Mirela Zivari.
Potrivit proiectului, muşcatul, trasul de păr şi chiar îmbrâncirea vor intra în categoria violenţei domestice şi vor fi pedepsite, alături de violenţa verbală şi presiunea psihologică.